Rijkswaterstaat Zuid Nederland start met nieuw basisonderhoudscontract – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat Zuid Nederland start met nieuw basisonderhoudscontract

Op 1 december 2023 start Rijkswaterstaat met het basisonderhoudscontract (BOC) een nieuwe aanpak voor vast onderhoud. 3 aannemers, Strukton, Heijmans en Gebr. Van Kessel, onderhouden de komende 5 jaar het areaal op en rondom de rijkswegen in Zuid-Nederland. Binnen deze contractvorm werken partijen gezamenlijk en gelijkwaardig samen, met een hogere kwaliteit van het vaste onderhoud als doel.

Het onderhoudscontract is in april 2023 gegund. Sindsdien werkt Rijkswaterstaat Zuid-Nederland met alle partijen aan de voorbereiding van de realisatiefase. Per perceel én integraal organiseerden zij sessies waar een verdieping op de samenwerking werd gegeven en themasessies het contract en de werkwijze verder toelichtten. De opdrachtpartners kijken uit naar de onderlinge samenwerking met Rijkswaterstaat.

A67 Tussen Eindhoven en Geldrop. Foto: Google Streetview

Richard Vermeulen, contractmanager Gebr. Van Kessel: ‘De basis van dit contract is een intensieve samenwerking met Rijkswaterstaat, waarbij we gezamenlijk op een verrassend veelzijdige wijze het onderhoud van het areaal optimaliseren en doorontwikkelen.’

Met het BOC gaat Rijkswaterstaat terug naar de basis en maakt zij gebruik van de kennis van de opdrachtpartners. In het eerste jaar worden de voorgeschreven onderhoudsregimes uit het contract uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het tweejaarlijks reinigen en onkruidvrij maken van de goten.

De onderhoudsregimes worden na 1 onderhoudsjaar samen met de opdrachtpartners en beheerder geanalyseerd en geoptimaliseerd. De ervaringen uit het areaal worden gebruikt om de kwaliteit van het onderhoud op peil te houden. Naast het regulier onderhoud worden binnen dit contract ook schades en calamiteiten op het hoofdwegennet in Zuid-Nederland opgepakt.

Bron: Rijkswaterstaat, 5 december 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *