Rekenkamer: onderzeeers 730 miljoen duurder – Aanbestedingsnieuws

Rekenkamer: onderzeeers 730 miljoen duurder

De Algemene Rekenkamer publiceerde op 12 oktober 2020 onderzoek waarin we de studiefase van het ministerie naar nieuwe onderzeeboten hebben doorgelicht. Daarin wordt geconcludeerd dat het budget dat de bewindspersonen van Defensie reserveren voor vervanging en exploitatie, niet volstaat. “Daar zal ten minste €730 miljoen bij moeten.” zo laat de Rekenkamer weten in een persbericht.

In 2016 is de minister van Defensie een nieuw verwervingsproject gestart van onderzeeboten. In december 2019 heeft de bewindsvrouw in de zogenaamde B-brief het parlement geïnformeerd welke keuze zij wil maken. Het betreft het grootste nieuwe investeringsproject van Defensie sinds de aankoop van JSF-gevechtsvliegtuigen.

In het rapport Vizier op de vervanging van de onderzeeboten stellen wij vast dat het Ministerie van Defensie heeft eind 2019 op een goede wijze aan het parlement meer inzicht gegeven in het totaal van aanschaf, exploitatie en onderhoud van het project vervanging onderzeeboten. Maar het gereserveerde budget volstaat niet. Daarnaast kan Nederland de komende 10 jaar niet aan de eigen doelstelling voldoen: hooguit 2 van de huidige 4 boten van de Walrusklasse zijn gelijktijdig inzetbaar.

De totale verwachte uitgaven voor aanschaf en exploitatie van nieuwe onderzeeboten heeft het ministerie vanwege het lopende aanbestedingsproces commercieel vertrouwelijk verklaard. Daarom rapporteert de Algemene Rekenkamer in een vertrouwelijke bijlage aan de Tweede Kamer over sommige aspecten daarvan.

©Zaz 2015

Het rapport Vizier op de vervanging van de onderzeeboten is op 12 oktober 2020 aan Tweede en Eerste Kamer aangeboden en openbaar gemaakt. De staatssecretaris van Defensie heeft gereageerd op de bevindingen en conclusies van de Algemene Rekenkamer.

 

Bron: Rekenkamer, 12 oktober 2020

Red. Bericht stond gepland voor 13 oktober maar is ertussenuit gevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *