PIANOocongres 2019 verslag – Aanbestedingsnieuws

PIANOocongres 2019 verslag

Laatst geupdate op juni 11, 2019 door redactie

Ondanks het inleidende praatje over briljante mislukkingen, was het Pianoocongres 2019 beslist geen mislukking. De zaal was eindelijk groot genoeg voor het aantal belangstellende inkopers, volgens een woordvoerder van PIANOo 700, en er waren meer dan genoeg leslokalen. De sapjes en broodjes waren niet van azijnzuur en steen en er was niet eens een afzichtelijk lange rij bij de damestoiletten.

De briljante mislukking werd toegelicht door Paul Iske hoogleraar Open Innovatie aan de Universiteit van Maastricht en Chief Failure Officer van het instituut voor briljante mislukkingen. Een briljante mislukking is iets dat ook echt waarde creëert en ook echt de moeite waard is, niet verkeerd is, zonder verwijtbare of vermijdbare fouten, maar het resultaat is niet wat je had verwacht, je kan er echt van leren, dat doe je ook. Op de website van het instituut en innovatiewasstraat.com is daarover nog veel verder te lezen.

Interessant, behalve voor het groenbeleid. Symbolisch voor praten over innovaties is dat dan zo in het straatje is van beleidsmedewerkers dat de aandacht voor milieu en de effectiviteit van je op groen gerichte inkopen daar altiijd zo onder lijdt. We hebben nu innovatief duurzaam asfalt, hup weer meer bomen weg. Dat was wat ons te binnen schoot toen we deze plant zagen. De hele weg van Hollands Spoor naar de Fokkterminal was al tot het absurde toe versteend. En dan is deze Yucca dus het enige groen.

Verder kon Aanbestedingsnieuws maar weinig merken van briljante mislukkingen op het PIANOocongres. Nu de ruimte in Den Haag gelegen was, waar ook PIANOo zelf is gevestigd, waren ook aanzienlijk meer PIANOo en TenderNed-medewerkers aanwezig en dat maakte veel verschil, al was het maar dat alle sprekers door de organisatie zelf konden worden aangekondigd en dat je sneller je naambordje kreeg uitgereikt. Bovendien is het dan ook geen moeite voor rijksinkopers om langs te komen op de fiets en vrij te vragen, terwijl zij anders moeten bedelen om een werkdag naar Bussum of Apeldoorn.

Er hing dus van alles in de lucht. Er was zelfs wifi in de vliegtuighangar en de redactie van Aanbestedingsnieuws had nogal wat technische pech daar ook op aangewezen te zijn, ook veel karige inkopers waren daar zeer gelukkig mee. In een bijeenkomst over privacy bleek dat wij zelf ook maar weer achter de feiten hebben aangelopen en niet eens gemerkt hebben dat de BIO technische inkoopeisen voor ICT in de Staatscourant zijn gepubliceerd. En niet die bijeenkomst was de enige die niet helemaal proppievol maar slechts met 20 mensen.

En dan was er uiteraard een lezing over het aanbestedingsrecht van professor Huib van Romburgh, dat is een kwaliteit op zich. Hij stond voor de gelegenheid op verzoek van PIANOo stil bij aanbestedingsjurisprudentie over milieu (Wienstrom en Finse bussen, meer is er bijna niet, dus grijp je kans, en koop duurzaam.) en waarschijnlijk om zout in de wond te strooien ook nog bij de Eurosalt uitspraken over de wezenlijke wijziging en schikkingen. Je had er bij moeten zijn.

De foto’s die wij hebben zijn daarmee nogal wat beperkter dan vorig jaar. Zo was er dan toch nog een briljante mislukking om over te schrijven tijdens het PIANOocongres. Die van de manifestatie van Aanbestedingsnieuws. We hebben weer veel geleerd. Allerlei andere mensen zijn geniaal in het verkopen van lucht. De briljante mislukkingen vallen uiteindelijk vooral ons ten deel. De Inkoper van Nu geeft liever geld uit aan een overpriced boekenkast vol uitgaves waar die niets aan heeft omdat er een vaktijdschrift in zit waar die wel wat aan zou kunnen hebben maar nooit daadwerkelijk leest, in plaats van aan een gericht vakblad met redactionele inhoud dat ie aantoonbaar wel leest en daarom niet het geld heeft om zich zo overduidelijk te manifesteren op een peperdure stand. We hebben er veel van geleerd.

Zoals dat er gelukkig ook een camera zit op een laptop. Hoezo zit zo’n laptopcamera alleen aan de voorkant. Onder zo’n hoek kan je echt niet fotograferen! Waarom komt een ZZP-fotograaf niet als je speciaal voor hem budget reserveert? Moet ik hen smeken om te komen? Waarom gaat altijd op zo’n dag de batterij leeg, van elk ander fotograferend medium dat je niet in de gracht hebt laten vallen? Aan onze kant valt nog veel innovatief in te kopen. Dat zouden we heus gedaan hebben maar de liefde moet ook maar eens onze kant op komen, anders kunnen wij al die innovatie niet financieren.

De crux van het innovatieve inkopen, is dan ook gelegen in dat je niet innovatief moet inkopen als dat echt helemaal niet nodig is omdat het al goed is zoals het is.Al is het dan maar wat duurder. Omdat paradoxaal genoeg de locatie dichter bij huis is. Gewoon! Appelsap. Van een Appelboom. Uit de Betuwe. (edit.. oh de Vecht) Sap. Van Appels. Soms is het enige wat er voor nodig is om dat dan in huis te halen niet dat je zelf verandert maar dat de herwaardering voor wat gewoon een evenwichtig goed product is. Wees blij met wat je hebt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »