NPO houdt aanbesteding FM Netwerken
Vroeger, toen Beatrix nog Koningin was en niemand van een Lox and Schmear bagel met een Latte Macchiato had gehoord, had je de Nozema. Dat was een NV, die was opgericht voor het beheer van Nederlandse zendmasten, en het acroniem stond dan ook voor Nederlandse Omroep Zender Maatschappij en dat heeft goed gewerkt van 1935 tot 2004, voor zowel radio als telefoon als telegraaf (link met uitleg voor hipsters) als voor de televisie.
Dus dat moest helemaal anders. Het moest, net zoals alle andere privatiseringen, worden gesplitst. Er kwam daarop een speciaal publiek bedrijf voor de plaatsing van masten en een particulier zenderbedrijf, al is het de vraag waar een zenderbedrijf voor nodig is als je ook al allemaal zenders hebt, waarmee we dan bedoelen omroepverenigingen met een eigen zender.
Dat zenderbedrijf werd Nozema Broadcasting Services. En dat werd dan weer KPN Broadcast Services. De KPN had de Nozema namelijk gekocht, dat was in 2006, toen de Postbank nog bestond en ook blauw was en de TPG overging in de TNT. Dat was dan ook om Digitenne in handen te krijgen. En daartoe verkocht het (want dat moest vanwege de mededinging) allerlei radio en tv-zenders aan het Franse Alticom.
Nu is het dus niet zo, dat KPN dit vast heeft weten te houden. Want jongens jongens er moest worden aanbesteed en de KPN heeft daar een soort vloek op. De opdracht om de zenders uit te zenden, ligt nu bij Broadcast Partners .Een heel ander bedrijf. KPN is daarop geheel gestopt met de FM.
Broadcast Partners heeft daarmee een monopolie uitgebouwd in Nederland, nu de KPN zich in het geheel op de FM-zendermarkt heeft teruggetrokken en beheert inmiddels ook zendmasten in de Duitse deelstaat Hessen via een deelname in Divicon Media. Daarnaast levert het DAB+ waarmee radio digitaal kan worden uitgezonden, wat als een alternatief voor analoge FM kan worden gezien omdat het minder last heeft van storingen van andere zenders.
In Duitsland hebben de zendereigenaren de huur van de zenders fors verhoogd. Dat was het gevolg van de monopoliepositie van voormalig staatsbedrijf Media Broadcast aldaar. Sinds 2016 moet Media Broadcast de ruimte op de zenders openbaar en voor vaste prijzen aanbieden en dat is gewild, dat Nederlandse Broadcast Partners is daarin gesprongen. Sinds vorig jaar heeft Broadcast partners uit Terneuzen ook een aanbesteding in België gewonnen.
Analoog lijkt dus een glorieuze toekomst te hebben. Tegelijk heeft KPN het juist helemaal opgegeven met analoge FM. Zendapparatuur en antennesystemen dat in beheer was bij de KPN en dat niet is overgenomen, worden ontmanteld en gesloopt. Omdat het niet meer rendabel is om aan te bieden. Zo is bijvoorbeeld al de zender van Sky Radio in Hilversum verwijderd.
Als de analoge FM dan toch wordt afgebouwd en verruild voor een Digitale FM, dan kun je net zo goed helemaal los gaan. Zelf een zender beginnen, dat zou in een situatie met monopolies en een hoge huur een lucratieve onderneming kunnen zijn. Helaas, dat mag dan ook weer niet, daar ziet de Agentschap Telecom op toe. Die heeft recent nog een zendmast verwijderd in Neede, tussen Enschede en Lochem, en recenter ook in Zieuwent, bij Lichtevoorde.
Volgens Radio.nl loopt er een aanbesteding voor de hernieuwde uitgifte van het zenderbeheer, en gaat het dan om ene tienjarige concessie vanaf 2020, voor alle 4 de FM-netwerken van de NPO.
Zie ook:
http://radio.nl/819074/npo-start-nieuwe-aanbesteding-fm-netwerken