N470 duurzaamheidsproject wint Vernufteling publieksprijs – Aanbestedingsnieuws

N470 duurzaamheidsproject wint Vernufteling publieksprijs

Het Tauw-project ‘N470 geeft energie’ heeft met ongeveer 40% van de stemmen de publieksprijs van De Vernufteling 2018/2019 gewonnen. De prijs werd dinsdag 22 januari 2019 uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs. De Vernufteling is de prijs van NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve project van een ingenieursbureau.

De N470 heeft asfalt met een lage rolweerstand en zonnepanelen in de geluidsmuur. Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s paste BAM Infra extra dik glas.De panelen leveren ook de stroom voor de straatverlichting en de lichten voor de verkeersregeling, volgens vakblad De Ingenieur.

Tauw was 3 jaar nauw betrokken bij dit innovatieve project: Tauw heeft de weg ontworpen, het geïntegreerde contract opgesteld, de businesscase van diverse innovaties (geluidsschermen met zonnepanelen, DC-netwerk, batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting, verkeersregelinstallaties, etc.) uitgewerkt en begeleidde de aanbesteding.

Patrick Morren, adviseur duurzaamheid bij Tauw, is vanaf de project start-up betrokken geweest en nam de prijs namens Tauw in ontvangst. Morren: ‘Het is een mooie erkenning voor het harde werk dat we in het project hebben gestoken. We kunnen wel praten over klimaatneutraal bouwen, maar dit is een project dat laat zien dat we dit ook al kunnen. En dat het dus nu al de nieuwe status quo kan zijn!”

©Tauw 2019

Bron: Tauw, 22 januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *