Marktconsultatie roltrapwielen Maastunnel – Aanbestedingsnieuws

Marktconsultatie roltrapwielen Maastunnel

Dwarsdoorsnede met roltrappen.
Bron: Delpher. Maasbode 1938

Ter voorbereiding op een eventuele aanbesteding organiseert de gemeente Rotterdam een marktconsultatie. Een marktconsultatie is een door de gemeente Rotterdam georganiseerde informatie-uitwisseling met partijen welke opereren in de relevante markt. De gemeente Rotterdam wil de verkregen informatie gebruiken om een marktgerichte en realistische aanbesteding in de markt te zetten. De marktverkenning stelt de gemeente Rotterdam tevens in staat om inzicht te verkrijgen in welke mate aanbieders van wielen voor roltrappen de behoefte van de gemeente Rotterdam kunnen invullen. U dient zich aan te melden als geïnteresseerde door uw gegevens in te vullen bij de vragenlijst “Aanmelding Marktconsultatie” en deze op dit aanbestedingsplatform in te dienen, zoals beschreven in de ‘instructies’ van dit platform.

Het cluster Stadsbeheer, ondersteund door afdeling Ingenieursbureau van het cluster stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, hierna ook te noemen: de Gemeente, is zich aan het voorbereiden op een keuze voor een nieuwe eenmalige overeenkomst voor het vervaardigen en leveren van wielen (7000 stuks) 3.500 stuks tredewielen en 3.500 stuks kettingwielen voor de roltrappen welke zich bevinden in de fietstunnel van de Maastunnel. De oorspronkelijke wielen uitgevoerd in bakeliet (katoenweefsel versterkte fenolformaldehydehars) hebben de afgelopen 80 jaar hun dienst bewezen maar zijn nu toe aan een vervanging.

De Gemeente is voornemens om in het eerste kwartaal 2020 een Europese openbare aanbesteding te starten. Ter voorbereiding op de voorgenomen aanbesteding organiseert de Gemeente een marktconsultatie. Een marktconsultatie is een door de Gemeente
georganiseerde informatie-uitwisseling met belanghebbende partijen over de voorgenomen opdracht. De Gemeente wil de verkregen informatie gebruiken om een marktgerichte en realistische aanbesteding in de markt te zetten. De marktconsultatie stelt de Gemeente tevens in staat om inzicht te verkrijgen in welke mate aanbieders van wielen aan de behoefte van de Gemeente kunnen voldoen.

De vervaardiging en levering van de wielen zijn bedoeld voor het vervangen van de wielen van de 8 roltrappen van de fiets en voetgangerstunnel in de monumentale Maastunnel. De roltrappen dienen op fietsers en voetgangers van straatniveau te vervoeren naar de speciale fietsersbuis en voetgangersbuis. Per trede, bestaande uit een stalen frame voorzien van een houten bovenplaat, van de roltrap zijn er 4 wielen benodigd. In totaal zijn er 7000 wielen benodigd. De originele wielen kenmerken zich al volgt:
– Donkerbruine kleur is een gevolg van de hars
– De gevlekte/gevlamde uiterlijk is een gevolg van de vezelversterking
– De vezelstructuur is duidelijk zichtbaar in het oppervlak van de wielen;
– De vezelstructuur is zichtbaar in de vorm van matjes met een zeker weefselpatroon en lijken willekeurig georiënteerd te zijn;
– In het wiel is een metaalkleurige bus opgenomen waarin de vervangbare lagers worden geplaatst;
– In de originele wielen zijn uitsparingen aangebracht t.b.v. gewichtsreductie.

De te leveren wielen moeten robuust, betrouwbaar en onderhoudsarm zijn zoals de originele wielen zijn gebleken. Deze bleken een levensduur van ca. 80 jaar te hebben. Esthetische overeenkomst met de originele wielen dient zoveel als mogelijk in acht te worden genomen, maar is ondergeschikt aan de technische eisen. Uit eerdere ervaringen is gebleken dat een bakeliet wiel niet meer geproduceerd kan worden.
De Gemeente heeft hiertoe de materialisatie van de wielen vrijgelaten en technische eisen opgesteld waar de wielen aan moeten voldoen.

Tredewiel
Foto: Gem Rotterdam
Kettingwiel
Foto: Gem Rotterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *