Innovatieve infiltratiefundering in Overijssel – Aanbestedingsnieuws

Innovatieve infiltratiefundering in Overijssel

In Overijssel hebben provincies samen met marktpartijen gerecyclede infiltratiefundering gemaakt. De infiltratiekratten werken in samenwerking met een afkoppeling van regenpijpen van het riool. Hierdoor infiltreert het regenwater meer in de bodem en kan bij hoosbuien overtollig regenwater worden opgevangen in de infiltratiefundering.

gaan. Omdat niet alle grond het water even snel opneemt, worden in de grond van veel tuinen zogenaamde infiltratiekratten geplaatst. Deze vangen regenwater op en geven dat vervolgens terug aan de bodem. Alleen is de ruimte in tuinen vaak beperkt, en ligt de grond vol met buizen en leidingen. De Groot Vroomshoop, Arreglo, RPP Kunststoffen, Wavin Nederland, Veolia en Attero staken de koppen bij elkaar en bedachten een slimme én duurzame oplossing voor dit ruimteprobleem.

Het persbericht memoreert de hele ontstaansgeschiedenis van de innovatie. Die is ontstaan bij een particuliere leverancier van tuinhuizen: De Groot Vroomshoop Group.

Het eerste idee ontstond zo’n twee jaar geleden bij Kim Uitzetter, accountmanager bij De Groot Vroomshoop. De Groot Vroomshoop levert onder andere houten bergingen voor in de tuin. Bergingen om je fiets in te stallen, of je gereedschap of grasmaaier in op te bergen. “Om ervoor te zorgen dat zo’n berging niet wegzakt in de grond, of na een flinke storm bij de achterburen in de tuin ligt, leveren we bij de bergingen ook een fundering,” vertelt Uitzetter. En waar het in de tuin ontbreekt aan ruimte voor de infiltratiekratten, is onder de fundering voldoende plek! “Die fundering moet er toch komen. Dus daar is ruimte! En zo ontstond het idee om de kratten onder de fundering te plaatsen,” aldus Uitzetter.

Met de infiltratiekratten onder de -veelal betonnen- fundering was het ruimteprobleem getackeld. “Maar zo’n betonnen fundering is helaas niet heel duurzaam,” vertelt Uitzetter. “Ik kom zelf uit de kunststofwereld, en heb wat oude contacten opgesnord om samen te kijken of we een duurzamere oplossing hiervoor konden verzinnen. Zo is het balletje gaan rollen!”

Dat balletje rolde als eerst naar Henk-Jan Regeling, oud collega van Kim Uitzetter en oprichter van eigen bedrijf Arreglo dat bedrijven uit de kunststofketen ondersteunt om te verduurzamen. “Al snel kwamen we op het idee om de gehele fundering en de infiltratiekratten daaronder

fragment visual infiltratiefundering©Overijssel 2021

van gerecycled verpakkingsafval te maken,” vertelt Regeling. “De infiltratiekratten werden al gemaakt van polypropyleen: een kunststof die zich heel goed laat recyclen!” Door ook de fundering van ditzelfde gerecyclede materiaal te maken sla je volgens Henk-Jan Regeling twee vliegen in één klap: “Allereerst geef je verpakkingsafval een tweede kans in een mooi, nuttig product! En doordat de kunststoffundering een stuk lichter is dan een betonnen fundering, bespaar je een hoop tijd en geld op de bouwplaats én CO2 op het transport.”

Zie verder: https://www.overijssel.nl/actueel/nieuws/@P_-/gerecyclede-infiltratiefundering-verpakkingsafval/

De infiltratiefundering is een samenwerking tussen partners van Dutch Circular Polymer Valley: Polymer Science Park, Natuur en Milieu Overijssel en Oost NL. In opdracht van de Provincie Overijssel heeft een innovatie opgeleverd. Het gaat om duurzaam gerecylede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *