Houten faalt met opdracht parkeerplaats – Aanbestedingsnieuws

Houten faalt met opdracht parkeerplaats

De gemeente Houten heeft een parkeerplaats aangelegd. Het resultaat is ernaar. Het gehele terrein is een grindbak, en dus ook de drie gehandicaptenparkeerplaatsen. Gehandicapten moeten dan door het grind rollen, wat vrijwel onmogelijk is. Op Twitter spreekt men er schande van en wijt men het aan een aanbesteding op laagste prijs. Een tweet van de alerte Marijke Jans leverde een litanie aan reacties op.

De gemeente Houten staat kennelijk nogal onder druk het parkeerprobleem in Houten, onder meer veroorzaakt door parkeerders bij Houten Castellum, op te lossen.

Gemeente Houten heeft ook al ras gereageerd op de tweet.

Het parkeerterrein is nog in aanmaak, de verharding van het gehele parkeerterrein wordt nog vervangen door iets waar je wel makkelijk over kan fietsen en rolstoelen. Ook gaat het parkeerterrein pas open als het restaurant gebouwd en klaar is.

en in een vervolgtweet

Het vervangen van de verharding kost de gemeente en SBB niets het was een fout van de aannemer en zijn leverancier

Aanbestedingsnieuws vindt dat wel te makkelijk afgedaan door de gemeente. Er wordt met summiere vraagstellingen in Tenders gewerkt, als leverancier moet je er maar op gokken wat de gemeente nu echt wilde. In een proces waarin meer ruimte is voor onderhandeling hoeft het zo ver niet te komen, want geen aannemer doet zulk werk graag twee keer.  Het zegt vooral iets over het aanbestedingsproces, waarbij de faalkansen van een slechte procedure direct worden afgewenteld op degene die de opdracht gewonnen heeft: een winner’s curse.

Hoe was het aanbestedingsproces in casu? Nou daar hebben we een teleurstellende mededeling over. Aanbestedingsnieuws kon helemaal geen aanbesteding terugvinden van de opdracht. Houtens nieuws bleek wel over een recente parkeerplaats aanleg te hebben bericht. Die opdracht zou zijn gegund aan Pauw Dodewaard. Ook daar vonden we geen Houten-parkeerplaats tender van en op Negometrix zagen we ook niks. Of het nu dezelfde opdracht is, we zijn er niet zeker van. Maar als er dit jaar dus meerdere grote parkeerplaatsen zijn aangelegd, is het toch wel vreemd, dat daar geen tender van is.

In elk geval een leermoment voor iedere aanbesteder. Ook gehandicaptenvoorzieningen moeten aan eisen voldoen en met een toezichtfunctie of een duidelijke onderhandeling is dat beter uit te vragen, het is geregeld in NEN 2443 en het CROW heeft er een heel handboek over. Gemeente Groningen heeft het opgenomen in de verordening. Er staat in al die normen niet heel expliciet in dat je een parkeerplaats niet in drijfzand moet aanleggen, dus ook het grind probleem was daar op zich niet mee opgelost. Maar toch, het onder de aandacht brengen helpt een mens eraan herinneren.

Ons deed het nog herinneren aan het rampjaar 2013. Aanbestedingsnieuws was nog in Groningen met de NVBS, de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden. Het waren een heel gedenkwaardige paar dagen. Zo dacht de slaapgelegenheid dat het wel snel en makkelijk was om een grote groep blinden en slechtzienden een lopend buffet te geven. Zij vonden het opmerkelijk dat de onmogelijkheden hiervan niet werden beseft. De restauratie begreep niet, dat de blinden hier niet zelf pro-actief om gevraagd hadden, ook zonder te weten wat er op het menu stond. Maar ja zei een der NVBS-leden, ik had het er nog over gehad aan de telefoon in verband met de vraag of ook de honden mee mochten.

Die situatie van wederzijds niet beseffen doet zich waarschijnlijk met aanbesteden erg vaak voor. Anders bouw je ook geen vlakke siergoot. Of een avontuurlijke plastic zwerfkei waterglijbaan.

Iets vergeten te beseffen is op zich nog geen kwade onwil. Ook niet als het heel belangrijk is.

https://www.crow.nl/publicaties/handboek-parkeren

https://www.houten.nl/burgers/wonen-en-leefomgeving/projecten-en-werkzaamheden/oplossing-parkeerproblematiek-de-bouw/

https://www.houtensnieuws.nl/lokaal/overig/267923/houten-dertig-extra-parkeerplaatsen-langs-de-bouw-634054

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *