Hakkers Beens vervangt damwanden Someren – Aanbestedingsnieuws

Hakkers Beens vervangt damwanden Someren

Een opdracht voor onderhoud aan de sluizen van de Zuid-Willemsvaart is gegund aan Hakkers-Beens. Dat blijkt uit een bericht van Rijkswaterstaat over een vertraging van deze werkzaamheden.

Vanaf 20 april 2023 gaat aannemer Hakkers-Beens beginnen met de voorbereidingen op locatie. Vooral tussen Sluis 12 en 13 zullen de werkzaamheden plaatsvinden.

Het vervangen van de damwanden langs de Zuid-Willemsvaart bij Someren-Eind is vertraagd. Dat komt volgens Rijkswaterstaat doordat er een ontheffing nodig was.

Eerst stond het onderhoud gepland vanaf eind maart 2023. Om het werk veilig te kunnen doen, is materieel benodigd dat breder is dan de maximale toegestane afmetingen op de vaarweg. Voor het gebruik van dit materieel is ontheffing verkregen.

Damwanden houden oevers van kanalen stabiel en het water op haar plek. Om die functie te behouden, vervangt Rijkswaterstaat oude, betonnen damwanden door nieuwe stalen damwanden. Dat voorkomt onveilige situaties rond de oever en het dichtslibben van de vaarweg.

De nieuwe damwanden worden al trillend de grond ingebracht. Dat is te horen en soms ook te voelen. Doordat bebouwing in de omgeving ver genoeg van de werkzaamheden vandaan ligt, zal die trilling niet voor schade zorgen.

Op de nieuwe damwanden komen ook fauna-uitstapplaatsen, waardoor dieren die per ongeluk in het water terechtkomen gemakkelijk weer uit het water kunnen komen. Hiermee wil Rijkswaterstaat onnodig dierenleed voorkomen.

©Rijkswaterstaat 2017 nb foto van een aan dit bericht ongerelateerd kanaal

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *