Geheimzinnigheid troef bij aanbesteding Zaanbrug – Aanbestedingsnieuws

Geheimzinnigheid troef bij aanbesteding Zaanbrug

Bestaande Brug
Foto: Google Streetview

Colleges van Zaanstad en Wormerland zijn niet in staat te antwoorden op vragen als ‘wie heeft de klus binnengehaald en voor welk bedrag’, stellen diverse raadsfracties.

De fracties van de Partij voor Ouderen en Veiligheid stelden die vragen toen volgens de planning de dag was aangebroken dat het winnende bedrijf de gunning van de provincie te horen zou krijgen, op 25 februari. Ook de provincie kreeg de vragen voorgelegd, maar die liet per omgaande weten dat de beantwoording via beide gemeenten zou gaan.

Deze partijen hadden al eerder via een burgerinitiatief geprobeerd de sloop van de brug tegen te houden. De huidige brug kan nog dertig jaar mee met een opknapbeurt. De renovatie zou benodigd zijn voor de doorvaart van grotere schepen. De partijen stellen dat dit uitsluitend voor rekening komt van afvalverwerker HVC, die meer aanbod krijgt vanuit Lelystad. De partijen stoorden zich eerder ook al aan de geheimhouding van stukken. De oostkant (Zaanstad) zou anders worden geïnformeerd dan Wormerland in het westen.

Daarna bleef het stil, wat de bevreemding van de fractievoorzitters Harrie van der Laan (POV Zaanstad) en Jan Boer (POV Wormerland) wekt. En enige achterdocht. Zij menen dat hun vragen ‘zonder veel moeite door onze organisaties beantwoord kunnen worden’.

Het gaat hierbij om een forse verbreding van de Zaanbrug van 12 naar ongeveer 16 meter. De huidige bascule brug bestaat uit twee rijstroken en een langzaam verkeer /voetpad. Een tweede langzaam verkeer/voetpad in de andere richting is tegen de brug geplakt. De nieuwe brug moet gaan bestaan uit een basculebrug met 2 rijstroken en paden voor voetgangers en langzaam verkeer. De nieuwe brug moet volgens de laatste raming zo’n €28 miljoen gaan kosten.

De redactie van Aanbestedingsnieuws kon vaststellen dat de gunning niet is doorgevoerd in Tenderned en de winnende bouwer heeft zich ook nog niet positief uitgelaten over de gewonnen opdracht. Het donkerbruine vermoeden rijst dan ook dat de gemeente probeert stil te houden wie de opdracht gewonnen heeft, om te voorkomen dat de verliezer naar de rechter stapt, hangende de Alcateltermijn. Van 25 februari tot vandaag is het nog maar 11 dagen…

Bron: Facebook Pagina POV, Zaanstad nieuws, De Orkaan.nl

Nieuwe Situatie
Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *