Alphen aan den Rijn heeft 3D geprinte brug – Aanbestedingsnieuws

Alphen aan den Rijn heeft 3D geprinte brug

Alphen aan den Rijn heeft een 3D-geprinte brug. Aanbestedingsnieuws had nog niet gehoord dat dat bestond en volgens Alphen aan den Rijn is het dan ook de eerste van zijn soort in Europa. “Het is de eerste composietbrug in Europa die 3D geprint is. Daarnaast is het de eerste brug ter wereld die volledig circulair is!”, zo bericht de gemeente trots.

De brug ligt bij Vliestroom en Stortemelk in de Stromenbuurt. De afgelopen maanden werkten Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt samen aan het realiseren van deze 100% gerecyclede en recyclebare brug. Dat betekent dat de brug gemaakt is van 100% gerecyclede grondstoffen en dat de geprinte brug ook 100% recyclebaar is. Hergebruikt granulaat, bestaande uit een combinatie van synthetische polymeren en glasvezel, diende als grondstof voor de brug. Aan het einde van haar levensduur kan de brug opnieuw verwerkt worden tot kunststofgranulaat en hergebruikt worden als grondstof voor een nieuwe toepassing.

Vanuit deze ambitie en het gezamenlijk enthousiasme zijn de partijen de afgelopen maanden hard aan het werk geweest met het ontwerp-, productie- en testproces. Hiervoor werkten zij samen met de bedrijven Composite Structures en 10XL, die gespecialiseerd zijn in het 3D printen van grote objecten. Na afronding van het ontwikkelingsproces is de brug nu ook geplaatst.

De komende jaren vervangen Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn 24 bruggen. Nu de eerste 3D print brug geplaatst is, wordt onderzocht welke bruggen er nog meer vervangen kunnen worden voor een duurzaam, 3D geprint alternatief.

Bron: Alphen aan den Rijn / Den Ouden Groep, 17 december 2020

©Alphen aan den Rijn 2020

1 thought on “Alphen aan den Rijn heeft 3D geprinte brug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *