Aanbesteding op komst voor verbetering doorstroming Leimuiden – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding op komst voor verbetering doorstroming Leimuiden

Foto: Provincie Zuid-Holland

Een van de knelpunten op de N207 is het kruispunt Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden. Het verkeer staat daar te vaak stil voor de verkeerslichten. Dat is niet goed voor de doorstroming op de N207 richting Alphen aan den Rijn en de A4. De provincie richt deze kruising opnieuw in en maakt daarbij gebruik van innovatieve technieken.

In samenwerking met de gemeente Kaag en Braassem en bewoners is een definitief ontwerp gemaakt voor de kruising Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan. De opstelstrook vanuit Leimuiden wordt een gecombineerde rechtsaf/rechtdoor. Verder worden de voetgangers- en fietsersoversteek en de bushalte verplaatst. Fietsers kunnen in de toekomst gebruikmaken van een ruime en overdekte fietsenstalling. Ook komen er comfortabele bushokjes.

Om de doorstroming nog verder te verbeteren, zet de provincie slimme verkeerslichten in (iVRI’s). Dit soort verkeerslichten past zelf de regelingen aan op basis van verkeersinformatie die zij ontvangen over bijvoorbeeld drukte. De tijd tot rood en tijd tot groen kan verkort/verlengd worden, hulpdiensten kunnen voorrang krijgen en de volgorde van richtingen kan worden aangepast.

Tot september 2019 werkt de provincie het ontwerp verder uit en bereidt de aanbesteding voor. Vervolgens vragen we de markt in te schrijven om de herinrichting van de kruising uit te voeren. 1e kwartaal 2020 is een aannemer bekend en starten de voorbereidende werkzaamheden. Streven is dat eind 2020 de kruising volledig is aangepast.

Het herinrichten van de kruising valt onder het project Passage Leimuiden. Het idee binnen dit project was de aanleg van een viaduct ter hoogte van de Waaier. Dit viaduct zou de oversteek van de N207 bij Leimuiden vervangen voor een betere doorstroming. Het verkeer vanuit of naar Leimuiden zou daarbij gebruikmaken van een aantal nieuw aan te leggen wegen. Deze oplossing was onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Drechthoek II.

Inmiddels is geconstateerd dat de Passage Leimuiden niet uitvoerbaar is omdat de ontwikkeling van Drechthoek II (vooralsnog) niet doorgaat. Het herinrichten van de kruising en de inzet van innovatieve maatregelen verbeteren de verkeersveiligheid en de doorstroming aanzienlijk op de korte termijn waarbij eventuele toekomstige ontwikkelingen niet onmogelijk worden gemaakt. Zo blijkt uit het onderzoek van Sweco. De provincie en gemeente zien de Passage Leimuiden nog steeds als noodzakelijke maatregel, ook voor de langere termijn, om de bereikbaarheid op een duurzame en effectieve manier op te lossen.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *