Aanbesteding boogbrug Vianen herstart – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding boogbrug Vianen herstart

Foto: Beeldbank RWS

De afgelopen maanden is door Rijkswaterstaat ruimte gegeven voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar mogelijk hergebruik van het casco van de Lekbrug. Naar aanleiding van de studie is besloten de aanbesteding voor het verwijderen van de oude Lekbrug bij Vianen weer op te starten.

Sinds de ingebruikname van twee nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2 bij Vianen had de oude brug geen functie meer voor het wegverkeer en stond daarom op de nominatie om verwijderd te worden. De constructie van de brug is technisch nog in goede staat. Naar aanleiding van een nieuw verzoek ingediend bij Rijkswaterstaat om een haalbaarheidsstudie te doen naar hergebruik van de Lekbrug, heeft Rijkswaterstaat, als beheerder van de brug, besloten om daar toch ruimte aan te geven. De studie betrof het nader bekijken van een innovatief plan van een aantal marktpartijen om de brug te behouden en te bebouwen.

Alle betrokken partijen (provincie Utrecht, gemeenten Vianen, Nieuwegein en IJsselstein, de waterschappen en het Rijk) hebben met een positieve, open grondhouding zorgvuldig het plan bekeken. Zij hebben uiteindelijk geconcludeerd dat het plan niet kansrijk wordt geacht omdat de in het plan uitgewerkte (woon)functies niet passen bij het regionale ruimtelijke, natuur en landschap beleid. Het is een niet-stedelijk uiterwaardengebied waarin bebouwing zoals in het plan is geschreven niet past.

Rijkswaterstaat zal vanaf nu de opdracht tot het verwijderen van de brug in gang gaan zetten. Alle partijen geven aan het hiermee eens te zijn. Wel wordt nog onderzocht of delen van de brug hergebruikt kunnen worden.

Bron: Rijkswaterstaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *