Zwalkende politiek München wil na 3 jaar Linux terug naar Windows – Aanbestedingsnieuws

Zwalkende politiek München wil na 3 jaar Linux terug naar Windows

De inhouse IT-dienst van Munchen had in 2014 zelf 15.000 werkplekken met het eigen ontwikkelde LiMux geinstalleerd. Dat leverde een miljoenenbesparing op. Net vorige maand is echter door de lokale coalitiepartijen SPD en CSU een voorstel ingediend om dit weer terug te draaien. De oppositie is daar fel op tegen, maar heeft niet de beoogde meerderheid.

Karl Schneider, afdelingshoofd van de inhouse IT-afdeling IT@M, is zeer verrast over het voorstel dat in februari is ingediend, voor een volledige terugkeer naar Windows. Het voorstel ontmoet veel onbegrip bij het IT-personeel. Het terug ombouwen van een Windows-omgeving wordt geëist door consultants van Accenture, dat gefinancierd wordt door Windows.

Het gedane voorstel spreekt zichzelf volgens Schneider bovendien ook tegen en wil enerzijjds een volledige terugkeer naar windows en anderzijds dat er onderzoek wordt gedaan naar een “onafhankelijk besturingssysteem”. Hij pleit voor een discussie op basis van feiten en niet op basis van emoties of belangen.

In de drie jaar dat het besturingssysteem draaide, regende het klachten van ambtenaren over het gebruik van het open source besturingssysteem. Volgens de IT-afdeling sloegen die klachten vooral op die werkplekken waar Windows XP nog op geïnstalleerd was en kreeg LiMux daar ten onrechte de schuld van. Ook kreeg LiMux de schuld van compatibiliteitsproblemen tussen LibreOffice en het Microsoft Office Pakket en van dat de mailingsoftware van de telefoons niet werkte met de mail client van de server.

De belangrijkste reden die voor het voorstel is aangevoerd door de politieke fracties, is dat de telefoons niet werkten met de mailserver van het netwerk. Volledig teruggaan naar Windows, zoals het voorstel wil, kan volgens Schneider sowieso niet, dat zou ook de verplichting inhouden om Windows-telefoons aan te schaffen.

Op open source forums heeft het voorstel geleid tot verhitte discussies tussen voor-en tegenstanders en wordt driftig verwezen naar de intensieve politieke lobby van Steve Ballmer die zich persoonlijk met het besturingssysteem van München kwam bemoeien. Ook wordt de verantwoordelijke wethouder Josef Schmid, ervan beschuldigd verklaard Windows-fan te zijn. Daarnaast wordt erop gewezen dat er niet moet worden samengewerkt met Amerikaanse software-leveranciers in “het Tijdperk Trump”.

Bij onze redactie dringt zich hierbij de vraag op of het wenselijk is dat de politiek voor de afdeling inkoop leveranciers kan c.q. moet kunnen “uitkiezen”. En daarnaast, is het kiezen van leverancier los van de aanbestedingsprocedures in strijd met de Aanbestedingsrichtlijnen (wat niet?).

 

Zie ook:

https://www.heise.de/newsticker/meldung/Muenchner-IT-Leiter-zu-LiMux-Es-gibt-keine-groesseren-technischen-Probleme-3644868.html
https://www.linuxvoice.com/the-big-switch/
https://yro.slashdot.org/story/17/02/11/1930217/the-city-of-munich-now-wants-to-abandon-linux-and-switch-back-to-windows

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *