Zuid-Holland steunt Startup Reefsystems plantenbakken voor damwanden – Aanbestedingsnieuws

Zuid-Holland steunt Startup Reefsystems plantenbakken voor damwanden

De provincie Zuid-Holland installeert samen met startup ReefSystems plantenbakken op de kale, stalen damwanden van enkele vaarwegen om zo de biodiversiteit te vergroten. De waterplanten trekken insectenlarven, waterslakken en andere waterdiertjes aan. Dat trekt weer vissen aan. De eerste bakken zijn geplaatst in de Gouwe en de Otwegwetering in Boskoop. De provincie was al langer op zoek naar oplossingen om natuur in vaarwegen te versterken.

“We ontkomen niet aan de stalen damwanden in onze vaarwegen; anders brokkelt de kade af. Maar er kan niks op groeien, terwijl we tegelijk willen zorgen voor meer biodiversiteit in ons water.”
Jeannette Baljeu (gedeputeerde Water)

Fragment https://www.youtube.com/watch?v=ypWpfHsYL90&t=101s©Zuid-Holland 2021

ReefSystems ontwikkelde het concept voor de plantenbakken in samenwerking met stadsecologen, vismigratiespecialisten en vaarwegbeheerders. “Stalen damwanden zijn erg onaantrekkelijk voor beesten en omdat de constructies vaak kilometers lang zijn is de impact hiervan enorm. Als een vis langs een kale damwand zwemt is er weinig te beleven, maar door de groei van waterplanten wordt er onder water een levendige, groene aquawand gecreëerd”, zegt Max Dijkstra van ReefSystems. Samen met Jesse de Bont startte hij het bedrijf om een positieve verandering in gang te zetten voor de natuur.

“Gelukkig zijn er ontzettend innovatieve ondernemers in onze provincie. We hebben hen via ons startup-programma gevraagd hiermee aan de slag te gaan en ReefSystems kwam met een slimme oplossing. Door deze nu hier te installeren zijn wij niet alleen geholpen, maar kunnen we hun innovatie ook een kickstart geven. Win-win.” De provincie laat de plantenbakken op 3 verschillende locaties installeren, dit najaar verwacht de provincie de eerste resultaten van de pilot. Meindert Stolk (gedeputeerde Economie en Innovatie)

Het product bestaat uit 2 bakken, 1 onder water en 1 aan de wateroppervlakte. Er zitten in de bakken verschillende inheemse waterplanten. Deze worden vastgehouden met een biologisch afbreekbaar net, wat de planten beschermt tegen uitspoeling. “In het eerste jaar kunnen de wortels voldoende houvast creëren, zodat de planten onderhoudsvrij kunnen terugkeren in de aankomende zomers” aldus de Bont.

Bron: Zuid-Holland, 3 mei 2021

Zie ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *