ZipConomy: overheidsinkopers moeten kennis van buiten betrekken – Aanbestedingsnieuws

ZipConomy: overheidsinkopers moeten kennis van buiten betrekken

Zipconomy heeft een interview gepubliceerd over een whitepaper van Rein Professionals. Reinprofessionals heeft een aardige whitepaper over wat er mis gaat bij de externe inhuur van personeel. De oplossing is volgens hen om leveranciers meer aan de voorkant te betrekken, zodat je gebruik kan maken van hun specifieke expertise. ‘Van tender naar tandem’, noemt mededirecteur Koen de Rooij het.

Het gaat erom de kennis van buiten te betrekken. In de whitepaper worden daartoe meerdere manieren van inkopen uitgelegd:  raamovereenkomsten met preferred suppliers, Das systeem, maar nu ook de MSP, master service provider. Zipconomy geeft een duidelijke samenvatting, waaruit goed blijkt hoe nuttig de whitepaper is. 

Voorbeeld: redactie

Het probleem is naar het inzicht van Aanbestedingsnieuws ook zeer serieus. Daarvoor geven we graag een praktisch voorbeeld:

Een voorbeeld: een aanbestedende dienst heeft een of meer webredacteurs nodig. Er zijn algemene uitzendbureaus, die vissen in een grote vijver van mensen die snel een baan nodig hebben. Dat kun je wel doen, maar de kans dat er dan iemand uit komt die ook zelfstandig een B2B persbericht over een ingewikkeld onderwerp kan schrijven, is heel erg klein. Schrijven is een echte expertise. Je moet het Nederlands goed beheersen. Maar ook het betreffende vakgebied, bijvoorbeeld verzekeringen, of belastingen. Je kan dat niet elke vorkheftruckchauffeur laten doen.

Er zijn dan ook specifieke uitzendbureaus die heel bekwaam zijn in het werven van mensen met redactionele kwaliteiten en daar een netwerk mee opbouwen. Die bureaus, bijvoorbeeld De Redactie, of Redactie & Co, zijn zelf kleine ondernemingen die ook voor particuliere ondernemingen, bijvoorbeeld uitgevers werkzaam zijn. Daar kunnen zij veel flexibeler verkopen.

Zonder onderhandelen

Voor kleine bureaus, ongeacht hun expertise, is reageren op een aanbesteding in monstrueuze klus. Het is ook moeilijker contact te leggen met een groot Ministerie omdat je daar niet gauw een voet tussen de deur krijgt als je er veraf staat. Wie moet je benaderen voor een eenmalige inkoopbehoefte? Sommige bureaus zijn daar gehaaid in. Maar die leveren dezelfde type net-afgestudeerde mensen met weinig ervaring en stuurt je dezelfde CV weer op als je iemand zoekt voor een totaal andere functie.

Er is in een reguliere aanbesteding weinig ruimte weggelegd voor de subcontractor. De “onderaannemer” kan alleen via de aannemer aan tafel bij de inkopers. (We herhalen nog maar even ” onderaannemer is een term uit de EU aanbestedingsrichtlijn, je zou dat in het Engels subcontractor noemen, in het Nederlands is er ivm de derdenwerking geen woord voor)

De gecreëerde afstand geeft allerlei problemen, zoals dat de uitzendkracht niet zinvol kan onderhandelen over zijn uurtarief. Er zijn 2 partijen verantwoordelijk voor en dus heeft hij geen gemeenschappelijk aanspreekpunt. De inlener zal gelet op de aanbesteding geen toezeggingen kunnen doen en als de opdracht eenmaal binnen is, hoeft dat ook niet. Maar ook kan de uitzendkracht niet zinvol voor zijn eigen kwaliteit opkomen, het leidt toch niet tot een betere uitkomst. Kwaliteit hebben, heeft geen toegevoegde waarde voor het binnenhalen van de aanbestedingsopdracht, het gaat de inkopers vooral om de prijs.

Afhankelijkheden

Pianoo wijst nog op afhankelijkheidsrelaties die kunnen ontstaan bij de inhuur van extern personeel en geeft daarom de voorkeur aan mensen in vaste dienst aan te nemen. Maar dat continuïteitsprobleem is er natuurlijk net zo met vaste krachten, concludeert Aanbestedingsnieuws op basis van het feit dat die toch ook kennis kunnen hebben. Het helpt dan ook nog het beste, als je personeel als mens beschouwt en niet als wegwerpbeker.

Door het inhuren van ICT-personeel kan er een afhankelijkheidsrelatie ontstaan ten opzichte van de ingehuurde werknemer of de uitlenende instantie. Deze afhankelijkheid kan zelfs leiden tot continuiteitsproblemen wanneer de ingehuurde kracht wegvalt.

Zie ook:

https://www.pianoo.nl/nl/markten/ict/ict-categorieen/inhuur-ict-personeel

https://www.pianoo.nl/nl/document/5411/handreiking-extern-inhuren

Zie ook ons eerdere artikel:

Dassen in Rotterdam

 

PIANOo: Inzetten van DAS niet altijd zinvol

Inhuur ICT professionals BZK via raamcontract aan 4 uitzendbureaus

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *