Zeegrasherstel Zee & Delta en Noord-Nederland (RWS) – Aanbestedingsnieuws

Zeegrasherstel Zee & Delta en Noord-Nederland (RWS)

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Rob Jungcurt

Ondanks dat er de afgelopen jaren veel onderzoek is gedaan en pilots zijn uitgevoerd om zeegras terug te brengen, is er geen kant en klare methode om met succes zeegras blijvend terug te brengen. Er zijn veel variabelen die invloed kunnen hebben op het aanslaan van planten en op het komen tot een areaal dat zich vernieuwt en kan uitbreiden. De behoefte bestaat om grip te krijgen op de verschillende variabelen in de hoop ze zo te kunnen schikken dat er een ecotoop ontstaat met zeegras dat zichzelf ten minste in stand kan houden.

De kern van deze opdracht ligt in de beleidsopgaves voor zeegrasherstel. Zowel binnen de KRW als in de Natura2000 zijn doelstellingen opgenomen voor zeegras. Momenteel is het nog onhelder hoe Rijkswaterstaat deze doelstellingen moet gaan
invullen. Middels dit project verkrijgt Rijkswaterstaat inzicht in de volgende aspecten:
1. Kennisontwikkeling van de sleutelfactoren voor klein zeegrasherstel en algemene zelfredzaamheid van zeegrasherstel in de Nederlandse Waddenzee.
2. Het invullen van de beleidsopgaven vanuit de KRW en Natura 2000 richtlijnen. Dit project maakt inzichtelijk in hoeverre actief zeegrasherstel kan bijdragen in deze beleidsopgaven. In 2027 vindt er een ijkmoment plaats waarin de vorderingen gekwantificeerd worden en daarmee in hoeverre RWS deze beleidsopgave ingevuld heeft.
3. Op basis van de projectresultaten kan in 2027 gekeken worden hoe de beleidsopgave ná 2027 moet worden ingevuld. De beleidsopgave kan middels deze projectresultaten nader worden ingevuld en gewijzigd. Hierin kan het aantal hectare zeegras beter worden ingeschat op basis van verkregen inzichten in sleutelfactoren en tevens succes/tegenvallers in actief
zeegrasherstel.

Uitgangspunt hierbij is dat steeds lessen worden getrokken uit eerdere resultaten en inzichten en op basis daarvan de werkwijze wordt bijgesteld. Ook bij aanvang van deze opdracht. De ons bekende resultaten van eerdere pilots en onderzoek zijn
hiervoor beschikbaar (bijvoorbeeld www.deltaexpertise.nl ).

Ondanks het reeds behaalde succes in actief zeegrasherstel, is dit project een pilot; er is namelijk nog geen zicht op één allesomvattende methode/aanpak. Het succes van dit project is als volgt gedefinieerd:
Het zodanig terugbrengen van zeegras dat het areaal zichzelf in stand kan houden. Daarnaast verrijkt opdrachtnemer zich met de nieuwste informatie door zich bekend te maken met onderzoeksresultaten uit raakvlakprojecten en informatie uit kennisgroepen.
Het doel van deze opdracht betreft:
(1) Door middel van actief zeegrasherstel blijvend terugbrengen van groot en klein zeegras in de Waddenzee, Grevelingenmeer en het Veerse meer.
(2) Gedurende het actief herstel monitoren en onderzoeken van sleutelfactoren en zelfredzaamheid van de aangelegde zeegrasvelden in de Waddenzee, Grevelingenmeer en het Veerse Meer.
(3) Het onderzoeken van en opschalen van actief zeegrasherstel waarin de nadruk gelegd wordt op het onderzoeken van nieuwe gebieden en op het duurzaam verkrijgen van donormateriaal.
(4) Het Monitoren en evalueren van de huidige en herstellende zeegrasvelden
(5) Verzamelen van informatie uit andere bronnen zoals raakvlakprojecten, kennisgroepen en wetenschappelijke bronnen.

De aanbesteder is voornemens de opdracht te verlenen in de vorm van een dienstverleningsovereenkomst, met als voorwaarden de ARVODI 2018. De omvang en reikwijdte van de opdracht en de voorwaarden waaronder de opdracht wordt gerealiseerd worden opgenomen in de basisovereenkomst, de vraagspecificatie, de bijlagen bij de vraagspecificatie en overige
contractdocumenten.
De beoordeling van de inschrijvingen en de uiteindelijke opdrachtverlening vindt plaats op grond van het gunningscriterium ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving met de beste prijs-kwaliteitsverhouding’ (BPKV). 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *