WRR: overheid moet bij aanbestedingen gevolgen flexibilisering temperen
Vanavond presenteert de Wetenschappelijke Raad voor de Regering (WRR )in Pakhuis de Zwijger een rapport over de kwetsbare middenklasse. In het rapport verwijst de WRR naar cijfers van het CPB dat het aandeel flexibel werkenden ondanks het economisch herstel alleen maar verder is toegenomen. Met aanbestedingen zou de overheid het goede voorbeeld moeten geven en rekening houden met arbeidsomstandigheden.
Volgens de WRR gaat het er vooral om dat werk alleen flexibel zou moeten zijn als dat past bij de aard van het werk. Bij het maken van een film is het logisch dat gebruikgemaakt wordt van allerlei tijdelijke krachten of zzp’ers. In de zorg of de schoonmaak waar continuïteit en voorspelbaarheid belangrijk zijn, is dat veel minder het geval (Kremer et al. 2017).
“Het temperen van flexibilisering kan door allerlei maatregelen, zoals het verkleinen van de juridische, financiële en fiscale verschillen tussen vaste contracten en zzp’ers en tijdelijke contracten, of het belonen van bedrijven die mensen zekerheid bieden (bijv. deze werkgevers een bonus geven in de vorm van premiekorting). Ook kan de nationale en lokale overheid het goede voorbeeld geven, bijv. door bij aanbestedingen niet alleen op prijs te laten concurreren, maar ook op arbeidsomstandigheden. ”
De FNV laat weten de stelling van de WRR te onderschrijven. Bestuurslid Mariëtte Patijn: ‘De overheid moet zich de problemen aantrekken en bij aanbesteding voorwaarden stellen zodat mensen, bijvoorbeeld in de zorg en in de bouw, weer een vaste baan krijgen met een normaal loon. De aanbeveling van WRR over meer vaste banen en minimumtarieven voor zelfstandigen moeten werkgevers nu eindelijk eens heel serieus nemen. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid en moeten investeren in de toekomst van mensen.’
Bron: WRR/FNV
https://www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2017/juli/FNV-WRR-legt-vinger-op-de-zere-plek-/
1 thought on “WRR: overheid moet bij aanbestedingen gevolgen flexibilisering temperen”