“Woningbouw niet tenderen maar experimenteren”
Directievoorzitter Bianca Seekles van ERA Contour roept op om de stad niet vol te bouwen met getenderde kavels maar ruimte te bieden aan experimenten. Seekles is van mening dat bij nieuwbouw beter tegemoet kan worden gekomen aan wensen van specifieke woonconsumenten vergeleken met bestaande woningen.
“Een gemiste kans”, noemt Seekles het als gemeenten hun woningbouwprogramma uitsluitend realiseren door middel van aanbesteding. “Op zich is een tender prima en daar doen wij als bedrijf natuurlijk ook aan mee. Maar als gemeente zou je ook ruimte moeten laten voor af en toe iets bijzonders, dus zonder grondbod en selectieprocedure. Ook al levert dat misschien wat minder geld op. Zo zat ik vorig jaar in de jury van de Archiprix en hadden wij in Amsterdam graag het project van de winnaar willen bouwen, als mooie combinatie van wonen en zorg. Maar dat kon dus niet omdat in Amsterdam alles in de tender gaat. Voor de stad vond ik dat toen een gemiste kans.”
Woningbouw wordt in steeds meer steden in tenders uitgegeven. Dat gebeurt steeds meer, naast Amsterdam onder meer ook in Amersfoort, Utrecht en Eindhoven. De tender wordt apart gepubliceerd op een daarvoor ontwikkelde site, speciaal gericht op kavelverkoop. Inschrijvers op de kavel krijgen de kavel als zij het hoogst bieden. Dat is een recept voor hoogbouw, omdat de grondprijs zo het best terugverdiend kan worden. Hoogbouw komt de stad niet ten goede.
Ook Stadsarchitect Sjoerd Soeters hekelt de tender-werkwijze. Hoogbouw is boven 4 verdiepingen houdt de mensen binnen. Het is er winderig, onveilig en er is te veel schaduw. Uiteindelijk is de hoogbouw ook duurkoop. Onderhoud is altijd op hoogte en waterleidingen vereisen pompen. ‘Laten we de bestaande kwaliteiten niet weggooien omdat we “iets nieuws” willen’, aldus Soeters bij AT5. ‘Dat vind ik bling bling-architectuur.‘
Soeters zei er eerder over in het Parool: “Met tenders zie je allerlei leuke ideetjes naast elkaar verschijnen, maar qua samenhang wordt het een onooglijke hutspot, een vuilnisbelt. Je kiest voor spectaculaire, icoonachtige losstaande gebouwen die verder niets met de stad te maken hebben.”
Bron: Bouwend Nederland, 6 april 2017
Is dat niet een beetje vreemd dat de bomen van de Gooise Meren (fusiegemeente Muiden, Bussum en Naarden) ten goede komen aan de stadswarmte van Almere? Onze overbuurman heeft ooit een mooie berk, die nog heel veel groene energie kan leveren in onze open haard.