Winteropvang voor Nijmeegse dak- en thuislozen – Aanbestedingsnieuws

Winteropvang voor Nijmeegse dak- en thuislozen

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft besloten om dit jaar een winteropvang voor dak- en thuislozen te realiseren in 15 porta-cabins op het terrein van De Hulsen aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Daarmee worden 30 plekken gerealiseerd voor dak- en thuislozen die onderdak nodig hebben in de winter. De capaciteit is in overleg met de opvangaanbieders en de GGD bepaald. Voor het plaatsen van de porta-cabins in de periode 8 november 2021 tot en met 31 maart 2022 wordt een vergunning aangevraagd.

Nijmegen zorgt als centrumgemeente, ieder jaar voor opvang van dak- en thuislozen tijdens vrieskou. Hierin wordt het zogenaamde winterprotocol gevolgd. De 30 plekken zijn bedoeld voor dak- en thuislozen in de regio. Vaak gaat het om onderdak voor zorgmijders en buitenslapers. Mensen die niet of minder bij de reguliere opvanglocaties aankloppen.

Villawijk… Foto: Pixabay.com

In de vorige winter was er een uitgebreidere opvang op de locatie van de Jan Massinkhal, vanwege de toen geldende coronamaatregelen (1,5 meter maatregel) en richtlijnen vanuit het Rijk voor een uitgebreidere opvang.

Bronnen: Nijmegen, Nieuws uit Nijmegen, 4 november 2021

NDR

Via Nieuws uit Nijmegen vonden we dat de “cabins” al waren geplaatst. Het blijkt inderdaad te gaan om containerwoningen.

Nieuws uit Nijmegen | Wooncabins voor winteropvang dak- en thuislozen geplaatst

Het kan natuurlijk zijn dat de gemeente Nijmegen de porta-cabins weet te hergebruiken uit een eerdere voorraad. Dat hopen we dan maar, want anders gaat het nu al helemaal fout met naar de leverancier toeschrijven. Opgelet met de Aanbesteding, gemeente Nijmegen. Portakabin is een leveranciersnaam. Je kan het beter klein huis noemen, het Nederlandse equivalent van tiny home. Want bouwkeet dekt de lading ook niet helemaal, als er ook nog sanitaire voorzieningen moeten zijn, die min of meer voldoen aan het Bouwbesluit, zie Artikel 1.14 Tijdelijke bouw | Bouwbesluit Online.

Klein huis. Waarom niet meteen een huis? Het lijkt mooi, maar het is raar. Veel daklozen zijn arm genoeg om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar de wachtlijst is te lang of valt nu eenmaal steeds niet in hun voordeel uit. Er zijn zelfs vrij veel daklozen die best een eigen huur bij elkaar kunnen sparen, zeker met alle vergoedingen waar ze, eenmaal een huis hebbend, recht op zouden hebben. Zelfs als ze dat niet hebben. Als je een beetje langs het stedelijke vuilnis struint heb je al gauw genoeg voor een krot bij elkaar. Als je handig genoeg bent, bouw je zelf wat. Maar dat mág niet. Als je overal een mobile home neer mocht zetten, kon je zelf nog een camper financieren en daar in wonen, maar dan heb je weer geen briefadres en hoe kom je dan aan je uitkering. En mobiele bewoning. Dat zou ook maar in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er zijn maar een handjevol gemeenten waar je met de kamper buiten een kampeerterrein mag slapen. Kamperen aan de openbare weg is in strijd met de APV.

Het enige dat eraan ontbreekt is een overheid die hen echt terwille is, niet alleen in de wintermaanden. Daklozen niet terwille zijn, dat komt bijvoorbeeld omdat het buitenlanders of uitgeprocedeerden zijn. Maar het zijn even vaak ook gewoon Nederlanders. Die voor hun salaris niet in de sociale huur mogen en op de wachtlijst staan voor particuliere huur bijvoorbeeld.

De daklozen mogen kennelijk al blij zijn met tijdelijke cabins/bouwketen, maar dan voor daklozen. De gemeente doet dat alleen in de wintermaanden. Want die cabins zijn in de winter heel mooi voor het kerstgevoel en je sinterklaaas-geweten? Of zijn soms in de zomermaanden daklozen niet zo erg?  Zo komen ze dus in Texas aan ellenlange trailor parks. En nou moet Aanbestedingsnieuws eerlijk bekennen, we wonen liever in een trailor park in Texas dan in de donkerblauwe containerunit. Een portakabin is nog best duur en een containerwoning, dat is dus €17.000 en met afwerking €23.000. Zo veel?  Voor niet heel veel meer, heb je een mooi huis dat veel langer mee kon had ook gekund maar dat werd men misgund.

Je kan dan ook gewoon meteen huizen neerzetten voor daklozen. Had een flat gebouwd, dan hadden de daklozen er zelfs met hun vrienden-daklozen kunnen wonen. Het kost even wat meer, maar dan heb je ook meer. Je kan er dan ook gewoon huur voor vragen, die je voor de huurtoeslag toch weer deels terugkrijgt. En dat kan je dan ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een woningcooperatie die daar veel meer ervaring mee heeft. En ook eeuwen nadat de bouwkosten zijn teruggewonnen kun je die huur nog vragen. Zoals woningcoöperaties liefkozend “uitponden” noemen.

Maar als de gemeente opdracht zou geven om een flat te bouwen, sja dan is het een overheidsopdracht. We horen de gemeente-ambtenaar al weer klagen… Jaaa… maaar. … dat is zo ingewikkeld, dat kan niet … dat mag niet van de aanbestedingsregels. Dus het kan niet vanwege de regels. Hastalapasta, weet je eens hoe een dakloze zich voelt, als tie op een bankje moet slapen tussen het vuilnis waar nog een complete laminaatvloer en 20 gipsplaten tussen liggen.

Het zijn maar ideetjes:

Heijmans ONE | Heijmans N.V.

Bouwen met containers – ZeecontainerWoningen.nl

Wat zijn de kosten van een containerwoning? (containercreator.nl)

BROCHURE & PRIJSLIJST (containercreator.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *