Wet terugvorderen staatssteun gepubliceerd
De Wet terugvorderen staatssteun is afgekondigd in het Staatsblad 2018, 75, per 16 maart 2018. Daarmee is wetsvoorstel 34753 van kracht met ingang van een nog te publiceren Koninklijk Besluit. Van het terugvorderen van staatssteun kan bijvoorbeeld sprake zijn, wanneer voor een (bovendrempelige) opdracht geen aanbesteding is uitgeschreven of wanneer niet volgens de regels is aanbesteed.
De wet terugvorderen staatssteun voorziet volgens de Memorie van Toelichting in een set nationale grondslagen voor zulke terugvorderingen. Het gaat om gevallen waarin de noodzaak van terugvordering door Nederland een gegeven is en de vraag of teruggevorderd moet worden reeds bevestigend is beantwoord in de vorm van een verplichting tot terugvordering. Het wetsvoorstel biedt een regeling ter uitvoering van de verplichting tot terugvordering in situaties waarin al teruggevorderd moet worden.
In dit wetsvoorstel is gekozen voor een systeem dat tot uitgangspunt heeft dat steun die volgens de Commissie teruggevorderd moet worden, wordt teruggevorderd op basis van de zelfstandige grondslag en regeling in dit wetsvoorstel. Daarbij voorziet het wetsvoorstel zelf in de grondslag voor het bestuursorgaan dat het aangaat om bij beschikking tot betaling terug te vorderen, verwijst het voor de invorderingsspelregels in beginsel naar de betreffende bepalingen van hoofdstuk 4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en voorziet het in een eenduidige regeling van de rechtsbescherming (bezwaar en beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (hierna: CBb) in eerste en enige aanleg).
Een van de redenen waartoe het voorstel is ingediend is vanwege de veelheid aan regelgeving van toepassing op terugvorderingen. “In tegenstelling tot de huidige situatie met een veelheid aan meer of minder toereikende nationaalrechtelijke grondslagen, regelingen en rechtsgangen wordt daarmee een eenduidige grondslag en regeling voor terugvordering voorgeschreven. Dat is helder en overzichtelijk en draagt bij aan de effectiviteit en onverwijldheid van de terugvordering.”, zo stelt de Memorie van Toelichting.
In de Aanbestedingswet zelf wordt niets veranderd. De wet heeft gevolgen voor de Awb, de Gemeentewet, de Provinciewet, de Waterschapswet, de Faillissementswet, de Algemene wet inzake rijksbelastingen en de Invorderingswet.
Zie verder:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34753/stb-2018-75