Waterschappen-gaan-duurzaam-inkopen – Aanbestedingsnieuws

Waterschappen-gaan-duurzaam-inkopen

Waterschappen kiezen voor duurzaamheid bij de inkoop en aanbesteding van leveranciers en aannemers. Daarnaast waarschuwt de Unie van Waterschappen (UvW) de partijen betrokken bij de formatie, niet te wachten met duurzaamheidsmaatregelen. De decentrale overheden zijn al volop bezig met initiatieven voor duurzame energie, maar lopen in de uitvoering tegen belemmeringen aan.

Bron: UvW, 4 juli 2017

Gisteren overhandigden VNG, IPO en de Unie van Waterschappen gezamenlijk een wensenlijst aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken met maatregelen die nu al op een makkelijke manier genomen kunnen worden.

In een wensenlijst vragen de Waterschappen om beleidsmaatregelen om te komen tot een energietransitie. Enkele van de wensen van de Waterschappen zien direct toe op het inkoopbeleid van energie en het aanbestedingsbeleid: “Zorg dat binnen de Europese aanbestedingsregels de ruimte benut wordt om de energietransitie mogelijk te maken, onder andere bij de waterschappen.” En ook voor wat betreft de energiehuishouding wordt het kabinet direct opgeroepen tot ingrijpen in het energie-inkoopbeleid: “Sta de waterschappen toe om meer duurzame energie op te wekken dan zij zelf gebruiken. Vraag de Minister van Economische Zaken om toestemming om dit mogelijk te maken.”

Toine Poppelaars, bestuurslid van de UvW:“Waterschappen kunnen veel duurzaamheidswinst behalen. Bijvoorbeeld bij het versterken van dijken of het maaien van de waterkanten, werk dat vaak wordt gedaan door aannemers en andere bedrijven. Waterschappen kiezen er steeds meer en bewuster voor om duurzaamheid een belangrijke rol te laten spelen bij de inkoop en aanbesteding van deze werkzaamheden.”

De plannen van waterschappen Scheldestromen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hunze en Aa’s, Vechtstromen en Rivierenland zijn in te zien op de website van PIANOo. De andere waterschappen publiceren hun plannen na de zomer, in ieder geval nog voor het einde van dit jaar. In de handreiking staat onder meer een stappenplan om met de Aanpak Duurzaam GWW aan de slag te gaan. Ook worden 4 instrumenten toegelicht die deze aanpak ondersteunen: de Omgevingswijzer, het Ambitieweb, de CO2-Prestatieladder en DuboCalc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *