Walmuur Maastricht stort tijdens reparatie verder in – Aanbestedingsnieuws

Walmuur Maastricht stort tijdens reparatie verder in

De vorige week nog verder ingestorte kademuur nabij Rondeel Haet ende Nijt in Maastricht blijkt te zijn ingestort tijdens onderhoudswerkzaamheden en de betrokken aannemer hield daar al rekening mee. Inmiddels is een kapvergunning aangevraagd bij de gemeente voor drie bomen bij de kademuur. De afgelopen dagen is volgens plan verder gewerkt aan de stabilisatie en veiligheid van de walmuur.

De vijver is daarbij gedempt en stutconstructies zijn opgebouwd, niet van rvs maar met bigbags is de muur verder gestut. De komende 2 weken gaat Maastricht aan de slag met de laatste maatregelen voor de stabilisatie en veiligheid, zoals het afgraven van grond en het plaatsen van verdere stut- en staalconstructies. Als dat klaar is, kunnen de experts de walmuur onderzoeken om het herstelplan op te stellen. Als dat nodig is, kunnen dan ook nog instabiele gedeeltes van de muur worden gedemonteerd.

©Maastricht 2019

Dagblad de Limburger meldt dat de werkzaamheden aan de kademuur volgden na suggestie van een adviesbureau en publiceerde dat advies. Volgens adviesbureau Storms was sprake inwatering. Bevriezend vocht in de holtes van de muur had er de oorzaak aan dat de natuursteen losliet. Het adviesbureau adviseert daarom de muur te stabiliseren met RVS ankers en het opnieuw vullen met nieuwe mergel blokken.

Voor de algehele restauratie van de stadsmuur kreeg Maastricht vorig jaar volgens datzelfde dagblad €204.000 uit de landelijke subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM). Over het onderhoud van de muur is nauw overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zo bericht de gemeente. De muur dateert namelijk van 1516 en is een onderdeel van de oude stadsmuur van Maastricht.

Opvallend is dat omwonenden melden dat er al eerder “heel veel bomen gekapt” zijn rondom de walmuur tijdens de werkzaamheden, maar dat de verwachte grondverbetering en  de verwachte plaatsing van meetapparatuur en groutankers juist niet heeft plaatsgevonden.

Welke aannemer het werk uitvoert, kon de redactie van Aanbestedingsnieuws niet terugvinden op TenderNed.

Bron: Maastricht / Dagblad de Limburger / Forum Meestreech, 18 april 2019

 

1 thought on “Walmuur Maastricht stort tijdens reparatie verder in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *