Vormgevingsdiensten voor de Belastingdienst
De huidige raamovereenkomst van de Belastingdienst, Douane en Toeslagen voor strategische, tactische en operationele vormgevingsdiensten vervalt op 1 september 2025 en heeft vervolg nodig alleen voor het dienstonderdeel Belastingdienst. De Belastingdienst heeft ook na deze datum behoefte aan diensten op het vlak van full service vormgeving en start daarom een nieuwe aanbesteding. Onder full service wordt in dit verband verstaan: het creatief vormgeven van communicatiemiddelen van concept tot planning, afspraken, uitvoering en beheer. De opdrachtgevende partij, Belastingdienst, inclusief FIOD communiceert en interacteert met een miljoenenpubliek van burgers, bedrijven, ondernemers, intermediairs en andere doelgroepen. Opdrachtgever heeft via allerhande kanalen zoals online, social media maar ook print en baliebezoek dagelijks contact. Belangrijk hierbij is met een herkenbare identiteit naar buiten te treden en op deze manier bij te dragen aan vertrouwen in de organisatie. Dit betekent een juiste visuele presentatie van onze communicatiemiddelen die aansluiten bij het merkbeleid. Opdrachtgever verwacht dat opdrachtnemers niet alleen actuele kennis hebben van ontwikkelingen op het gebied van vormgeving, maar ook een visie kunnen vormen die vertaalbaar is naar strategieën, concepten en producten. De Belastingdienst vraagt daarom naar opdrachtnemers die in staat zijn om alle gevraagde diensten te kunnen verlenen.
De politiek-bestuur|ijke omgeving vraagt om opdrachtnemers die in hoge mate betrouwbaar zijn, met een open en transparante samenwerking met de opdrachtgever en oog hebben voor de politieke en bestuurlijke druk waaronder de opdrachtgever opereert. Het directieteam van de Belastingdienst heeft de uitgangspunten van het merkbeleid van de Belastingdienst vastgesteld. Het merkbeleid bevat de merkwaarden, het merkhuis, ons verhaal en het merkpalet (taal, beeld, interactie en design). Opdrachtnemers zijn in staat om op strategisch, tactisch en operationeel niveau een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling en implementatie van het merkbeleid, Hierbij staan brandjourneys centraal. Met brandjourneys bedoelen we merkreizen waarbij de communicatiemiddelen op elkaar aansluiten en waardoor opdrachtgever een gezicht naar buiten toont. Vanuit de Corporate Dienst Communicatie (CDC) van de Belastingdienst, als kaderstellende directie voor communicatie waaronder ook bovengenoemd merkbeleid, vindt de doorontwikkeling van het merk ‘Belastingdienst’ plaats. CDC werkt aan en is verantwoordelijk voor de positionering van een herkenbare Belastingdienst.
Onder de raamovereenkomsten die uit deze aanbesteding voortkomen kunnen de onderstaande vormgevingsdiensten op strategisch, tactisch en operationeel niveau, in combinatie met elkaar, worden afgenomen. Opdrachtnemers dienen in staat te zijn om op strategisch, tactisch en operationeel niveau een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling en implementatie van het merkbeleid. Hierbij staat de middelenmix centraal. Met de middelenmix bedoelt opdrachtgever merkreizen, strategisch vastgestelde look & feel voor een thema, of een project, of de Belastingdienst zelf waarbij de communicatiemiddelen op elkaar aansluiten en waardoor opdrachtnemer één gezicht naar buiten toont. Dit zorgt voor een hogere efficiency en kwaliteit.
De behoefte aan de diensten kan voortkomen uit onder andere:
- Nieuwe of aangepaste wet- en regelgeving,
- Nieuw of aangepast beleid,
- Nieuwe of aangepaste producten en/of diensten die richting burgers, bedrijven, intermediairs of eigen medewerkers gecommuniceerd moeten worden,
- Onderhoud van bestaande offline en online communicatiemiddelen.
- Doorontwikkeling van de Belastingdienst huisstijl en merkbeleid.
Het doel van de aanbesteding is het sluiten van een raamovereenkomst met drie dienstverleners. De raamovereenkomsten worden gesloten op het gebied van full service vormgevingsdiensten voor de Belastingdienst voor een periode van twee jaar met twee opties tot verlenging van één jaar. De intentie is om de raamovereenkomst op 1 augustus 2025 van kracht te laten worden. In de eerste maand vindt de implementatie plaats, welke op 1 september 2025 afgerond dient te zijn, zodat er uiterlijk vanaf 1 september 2025 afgenomen kan worden onder de raamovereenkomst.
De niet-openbare procedure die opdrachtgever volgt is een procedure die bestaat uit twee delen:
– Selectiefase: In deze fase kan iedere geïnteresseerde ondernemer een verzoek tot deelneming indienen. De aanbestedende dienst laat maximaal acht gegadigden door naar de tweede fase – de Gunningsfase;
– Gunningsfasel: De geselecteerde gegadigden worden uitgenodigd om een verzoek tot inschrijving te doen, de eigenlijke inschrijving. Zij ontvangen de gunningsleidraad, waarin een nadere uitwerking van de opdracht, voorwaarden, eisen en wensen is opgenomen.
Bron: Tenderned 26 november 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/358636
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 27 november 2024