Vlaamse aanbesteding bibliotheeksystemen: 10 medewerkers ontslagen – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Vlaamse aanbesteding bibliotheeksystemen: 10 medewerkers ontslagen

Nadat na een aanbesteding voor bibliotheeksystemen het programma is ingekocht van OCLC, moeten naar verwachting 10 personeelsleden van de Belgische concurrent Ciblis worden ontslagen. Dat bericht de Vlaamse krant, De Morgen. OCLC is een Amerikaans non-profit bedrijf, ook in onder meer Leiden gevestigd en levert software met pen broncode voor bibliotheken, onder meer Worldshare, een programma voor het beheren van digitale collecties.

Op 7 september werd de overheidsopdracht voor een “Eengemaakt bibliotheeksysteem” gegund aan de combinatie van OCLC BV in samenwerking met HKA. Daarop volgt de Vlaamse Alcateltermijn die 15 kalenderdagen duurt en die de kandidaten moet toelaten om een schorsingsberoep in te stellen tegen de gunningsbeslissing. Als dat niet gebeurt, wordt de gunning op 22 september definitief.

De aanbesteding was nodig door een interne reorganisatie waarmee de bibliotheken zijn verplaatst van provinciaal niveau naar Vlaanderen.  Minister van Cultuur Sven Gatz benadrukt dat de winnende partij “nu eenmaal de beste prijs/kwaliteitverhouding” bood, tegenover de Belgische krant De Morgen. Met de goedkopere aanbieding bespaart de Vlaamse autoriteit 4 miljoen aan kosten voor software.

De Nederlandse bibliothecaris en blogger Mark Deckers, die de aanbesteding en het overleg erover gevolgd heeft, weerspreekt de vermoedens van Ciblis dat het gaat om prijs. Hij denkt dat het vooral de techniek is die de doorslag heeft gegeven bij de aanbesteding. Zie ook zijn uitgebreide analyse van de behoefte aan digitale catalogi. http://www.markdeckers.net/2017/05/zeven-observaties-bij-de-voortgang-van.html

Bron: De Morgen, 19 september 2017

en

http://www.cultuurconnect.be/diensten/eengemaakt-bibliotheeksysteem/gunningsfase

https://www.demorgen.be/economie/bedrijf-schrapt-tien-banen-na-domme-beslissing-vlaamse-regering-over-bibliotheken-b6b2a8ad/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *