Visual nieuwe entree Tweede Kamer gepubliceerd – Aanbestedingsnieuws

Visual nieuwe entree Tweede Kamer gepubliceerd

De Tweede Kamer heeft een visual gepresenteerd van de nieuwe entree van de Tweede Kamer, die gemaakt moet zijn op het verwerken van grotere aantallen bezoekers.

De visual is ontworpen door Absent Matters.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp presenteerde op maandag 4 september het voorlopig ontwerp. Zij deed dat samen met demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en de wethouder van de gemeente Den Haag Saskia Bruines (Financiën, Cultuur, Economie en Dienstverlening). Opdrachtgever van de renovatie is het Rijksvastgoedbedrijf, dit valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De nieuwe publieksentree is straks transparant, toegankelijk en duurzaam. Hiermee kan de Tweede Kamer jaarlijks 500.000 bezoekers ontvangen, de veiligheid waarborgen en zorgen voor een betere doorstroom. Op de Hofplaats komt een transparant en uitnodigend entreegebouw, met een brede trap en grote dubbele liften die leiden naar de ruime en lichte ontvangsthal. Zowel de buitenkant (het glas en de ronde vormen), de binnenkant (de lichtval, de lichte kleuren en de ruimte) als de buitenruimte (voorzien van groen en bankjes) dragen hieraan bij.

Van het voorlopig ontwerp is een maquette gemaakt. Deze staat nu in de Statenpassage van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer aan het Prinses Irenepad 1. De maquette is te bekijken tot en met 28 september 2023.

fragment visual vv Absent Matters ©TweedeKamer 2023

De redactie van Aanbestedingsnieuws was vooral getriggerd door de pregnante schoorsteen en de zwerfkeien die als ongemakkelijke quasibankjes voor de deur zijn gelegd. Moeten die verhinderen dat je met een truck of tractor naar binnen rijdt?  En waarom zo veel nodeloos gevelhout, is dat om weer de sfeer van een benauwde sauna te creëeren?

Realisme kan de ontwerper echter niet ontzegd worden. Op de tweede lange afstandsvisual is wel goed duidelijk dat we niet moeten klagen over de groene vlek van de entree met zijn groene dak, de rest van de stad ziet er grimmiger uit.

 

Zie ook:

https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/toekomstige-publieksingang-bij-het-binnenhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *