Visiedocument: Social Return mogelijk disproportioneel – Aanbestedingsnieuws

Visiedocument: Social Return mogelijk disproportioneel

Laatst geupdate op mei 10, 2017 door redactie

Pianoo heeft een visiedocument Social Return gepubliceerd. Het visiedocument, opgesteld door de vakgroep aanbestedingsrecht, waarschuwt ervoor dat verplichtingen voor social return ongewenste neveneffecten kunnen hebben. “De verplichtingen die voortvloeien uit de Participatiewet en de toepassing van social return kunnen disproportioneel zijn voor marktpartijen.”

Samenloop participatiewet
Dat een Social Return-verplichting mogelijk een disproportionele eis kan zijn voor ondernemers, hangt ermee samen dat de ondernemer al via de Participatiewet verplicht kan zijn tot het aannemen van mensen met een ziekte of een handicap. Volgens de Participatiewet dienen werkgevers met meer dan 25 werknemers (of 40.575 verloonde uren) een bepaald percentage mensen met een ziekte of handicap in dienst te nemen.

Verdringing

Zonder het woord te noemen, waarschuwt het visiedocument ook tegen verdringing. “Het toepassen van social return kan een dusdanig effect hebben dat het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen andere deelnemers van de arbeidsmarkt verdreven worden.”

Voorwerp van de opdracht

“Zuiver juridisch gezien ontbreekt de relatie met het voorwerp van de opdracht.”, zo stelt het Visiedocument. Dat wil zoveel zeggen als dat het volgens het Europees aanbestedingsrecht helemaal niet geëist zou mogen worden omdat de eis niet toeziet op de aanschaf zelf maar op de bedrijfsvoering.

Bron: Pixabay, Klimkin

Het Visiedocument geeft als voorbeeld: “Als een winnende inschrijver een brug gaat bouwen, dan mag de medewerker bijvoorbeeld geen (algemene) administratiewerkzaamheden uitvoeren die niet in relatie staan tot de te bouwen brug.”

Zie verder:

PIANOo: Visiedocument Social Return

https://www.pianoo.nl/visiedocument-social-return

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *