Vervanging VMS incl. incident rapportagesysteem Gouda – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Vervanging VMS incl. incident rapportagesysteem Gouda

Bewakingscamera parkeerterrein Klein Amerika Gouda. Foto: Google Streetview

De gemeente Gouda werkt aan een veilig woon-, werk- en leefklimaat. Het is van groot belang, dat zij voor de uitoefening van haar werkzaamheden beschikt over goede producten en kan terugvallen op de juiste diensten. Een van de werkzaamheden is openbare orde en veiligheid. Hiervoor heeft de gemeente Gouda besloten cameratoezicht in hiervoor te zetten. De gemeente Gouda heeft daarvoor een ruimte waar de camerabeelden worden bekeken door observanten. Deze observanten verzorgen de opvolging en registratie conform de eigen procedures en afgestemde procedures met derden. Het belang dat politiek overeengekomen doelstellingen worden behaald, speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het van groot belang, dat observanten aantoonbaar hun taak goed kunnen uitvoeren en een kostbaar ondersteunend middel als cameratoezicht ook daadwerkelijk
effectief en efficiënt is. De aanleiding voor de aanbesteding is het expireren van de huidige overeenkomsten inzake het
Videomanagementsysteem. De opdrachtnemer wordt uitgedaagd om met een kosteneffectieve migratie-strategie te komen die voldoet aan de eisen van gemeente Gouda en kan worden gekarakteriseerd als meest toekomst vast. Belangrijk aandachtspunt is voor gemeente Gouda dat de implementatie van het VMS uitgevoerd moet worden volgens het principe “open tijdens de verbouwing”. Tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe systeem kan aan een mengvorm gedacht worden waarbij beide systemen naast elkaar draaien zodat de beelden altijd beschikbaar zijn.
De opdracht bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vervangen van het Video managementsysteem
  • Vervangen van het incidentrapportage systeem
  • Onderhouds- en servicecontract voor de bovenstaande soft- en hardware componenten 

De gemeente Gouda heeft sinds jaren een camerasysteem in gebruik om bepaalde delen van het openbaar gebied te kunnen observeren. Middels dit camerasysteem is het mogelijk om overzicht te houden op diverse parkeerterreinen, winkelcentra, hotspots en andere delen van de stad. De camera’s zijn over het algemeen in goede staat van onderhoud, zijn op kantelmasten gemonteerd en een groot aantal van de camera’s is beweegbaar (dome). In de loop van de jaren is gebruik gemaakt van meerdere typen en merken waarvan de beelden in de cameratoezicht ruimte in het Huis van de Stad zichtbaar zijn. Gedurende een groot deel van de dag en nacht is de cameratoezichtruimte operationeel en zal er veelvuldig door meerdere personen actief
gewerkt worden met de software. Gedurende 24/7 worden alle camerabeelden geregistreerd met goede kwaliteit en de beelden worden minimaal 7 dagen bewaard. Het systeem omvat een eigen incidentrapportage systeem (Copp-web).
Momenteel zijn er 79 camera’s operationeel, 54 IP-camera’s en 25 analoge camera’s, van de merken Bosch, Axis en Pelco. Daarnaast staan nu 5 mobiele camera’s (met vaste netvoeding en verbinding via 4G en VPNtunnel) in het veld. Op termijn worden camera’s gefaseerd vervangen of vernieuwd door (nieuwe) IP-camera’s nadat het gevraagde VMS volledig operationeel is. De aanschaf van de camera’s (inclusief noodcamera’s) valt buiten deze aanbesteding. Het installeren en onderhouden van deze camera’s (opname in het VMS) valt wel binnen de scope van deze aanbesteding. Bij de aanbesteding dient met deze ontwikkeling rekening te worden gehouden (te vervangen decoders, camera’s, etc.) De wens is er om volledig mobiele camera’s te huren, dan wel bij de aannemer dan wel bij een andere partij.
Op dit moment is er een wall met 6 monitoren (Samsung Public display – kenmerken 4K UHD, 55″, Bluetooth/Wi-Fi) geplaatst met een weergave van 6 beelden per monitor (36 beelden totaal). Alle monitoren zijn vrij in te delen (1, 2, 4 of 6 beelden). Deze monitoren dienen te worden gebruikt. Er zijn drie bedientafels. Elke tafel heeft minimaal drie monitoren. Eén voor de camerabeelden, één voor de GUI (van het VMS) en één voor internet en andere applicaties. De aanwezige monitoren en tafels dienen te worden gebruikt.

Bij de politie staat ten slotte ook een PC waarop beelden geplaatst kunnen worden door de observant op de meldkamer. De PC biedt overdag alleen de mogelijkheid om mee te kijken. Op tijden dat Stadstoezicht niet actief is om de politie mee te kunnen laten kijken moet er de mogelijkheid zijn voor de politie (zelfstandig) de camera’s te kunnen bekijken en bedienen. Het nieuwe VMS moet een ‘open source’ systeem zijn en dient te kunnen worden gekoppeld aan een aantal andere systemen welke momenteel in gebruik zijn. De koppelingen dienen zodanig te zijn dat de basis bedienmogelijkheden en status weergaven in het VMS zichtbaar en te bedienen zijn. Hierbij dient gebruik te worden gemaakt van het bestaande netwerk, etc. tenzij anders in samenspraak met opdrachtgever is overlegd. Ten behoeve van het opslaan van beelden is het noodzakelijk dat er een storagesysteem geleverd wordt. Dit opslagsysteem moet in staat zijn om beelden (camera, bodycam, etc.) op te slaan. En deze wanneer dat nodig is read only ter beschikking te stellen aan de politie.

Het onderhouds- en servicecontract gaat in één dag na de integrale oplevering van het systeem. De looptijd van de bijbehorende serviceovereenkomst (Service Level Agreement) is twee jaar met drie maal een optie op één jaar verlenging. De beoordeling van de inschrijving in deze openbare aanbesteding geschiedt op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De inschrijver met de laagste evaluatieprijs heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding en komt voor gunning van de opdracht in aanmerking.

 

Bron: Tenderned vrijdag 3 september 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/237158

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *