Verbouwing sportcomplex Dorper Esch voorlopig gegund – Aanbestedingsnieuws

Verbouwing sportcomplex Dorper Esch voorlopig gegund

Laatst geupdate op juni 16, 2017 door redactie

Uit een persbericht van de gemeente Tubbergen maakt Aanbestedingsnieuws op dat er een voorlopige gunningsbeslissing is afgekondigd voor de renovatie en nieuwbouw van het sportcomplex in Dinkelland /Tubbergen. Het sportcomplex bestaat uit een sporthal in Tubbergen en een zwembadencomplex in Dinkelland.  Volgens het persbericht beginnen de werkzaamheden aan het sportcomplex al, terwijl de aanbesteding voor het renovatie van sportcomplex Dorper Esch op Negometrix vandaag officieel nog 28 dagen loopt. Terwijl er dus volgens de planning  een bezwaartermijn is ingegaan waarop verliezende inschrijvers bij de rechter beroep kunnen aantekenen, strooit het persbericht zand in de ogen van het algemeen publiek, dat de werkzaamheden al zijn begonnen: “Met het afgraven van de grote berg zand op de locatie van de nieuwe sporthal is een begin gemaakt met de werkzaamheden. Op vrijdag 26 mei verzamelden vrijwilligers van de binnensportverenigingen zich hiervoor. Wethouder Roy de Witte stapte ook in de kraan om een bijdrage te leveren.”

Het persbericht beschrijft de aanbestedingsprocedure als volgt: “Het is fantastisch om te zien hoe iedereen zich inzet en betrokken voelt bij de nieuwe sporthal. Inmiddels loopt de procedure voor de aanbesteding en zal er op 8 juni definitief gegund worden.”, aldus wethouder De Witte in het persbericht van de gemeente Tubbergen.” Definitief gegund? Say no more, hier is een aanbesteding voltooid? We kijken op Negometrix. De inschrijvingstermijn op Negometrix voor de verbouwing van het sportcomplex staat vandaag volgens Negometrix, zie bijbehorende printscreen, nog open tot september 2017.

Foto persbericht Tubbergen renovatie sporthal, aanvang werkzaamheden Tubbergen.nieuws.nl merk op graafmachine naast zwembad Dinkelland

Uit een planning blijkt dat er een heel apart aanbestedingsproces wordt gevoerd. Om dat goed te snappen moet je weten dat er normaalgesproken eerst een selectie is, dan vragen worden gesteld, dan inschrijvingen binnenkomen, dan een voorlopige gunningsbeslissing is, dat dan de Alcateltermijn gaat lopen waarop beroep kan worden aangetekend en dat dán pas, als geen beroep is ingesteld, de gunning definitief is. Bij de aanbesteding sportcomplex Dorper Esch loopt het dus helemaal anders.

De niet nader benoemde bezwaartermijn (Alcateltermijn!?) volgt op wat in de planning heet “een selectiebeslissing” en die selectiebeslissing op 15 mei loopt dan net volgens de planning 20 Alcateldagen later op 4 juni valt. Bijna tegelijk met wat het persbericht noemt: “een definitieve gunning op 8 juni” . Vragen stellen, dat is ook ingepland. Na de bezwaartermijn op de “selectie”-beslissing. Dat is een zogeheten GFAQL-procedure: Gun first and ask questions later.  Nog weer iets opmerkelijks. De aanbesteding voor de renovatie van een sportcomplex bevat documentatie voor de verbouw van een zwembad. Een sporthal is toch geen zwembad.

 

Hinderlijke rechtszaken wil geen gemeente, zeker niet als er niets van de procedure klopt. Dat kun je voorkomen als het werk al zogezegd begonnen is terwijl de aanbesteding nog loopt. Hoe kan het werk nou worden uitgevoerd zonder dat er officiëel een aanbesteding is? Nou dan moet het voor niets. Dan is het ook geen inkoop. Zo kan er niemand over klagen. We verplaatsen die grond gewoon gratis. En dan krijgen we later een keer als cadeau de gunning van de renovatie van een zwembad maar dat is echt volslagen toevallig.

Dat werken voor niets zijn ze dus daar in Tubbergen alvast gaan doen. Niet alleen coördinator Huub Frons is er druk mee. Hij vertelt in het persbericht: “We hebben verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente over hoe we kunnen helpen om onze bijdrage te leveren in zelfwerkzaamheid. Vandaag is de eerste activiteit en zijn er zo’n tien vrijwilligers van volleybalvereniging Dynamo, basketbalvereniging Jolly Jumpers en badmintonvereniging Sjtuttol druk doende om ruim 850 m3  grond te verzetten. Ook worden zij ingezet als verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. Zelfs de kraanmachinist doet zijn werk vandaag gratis en een lokale ondernemer heeft het materieel tegen gereduceerd tarief geleverd.Het zand dat vrijkomt, wordt afgevoerd naar een Rood-voor-rood locatie waar het direct gebruikt kan worden. Op die locatie wordt een stal afgebroken en komt er een woning voor terug.”

Staat dan daar niets tegenover dat iedereen daar gezellig vrijwillig 8850m3 grond verplaatst? Dat is bijzonder vreemd, volgens de redactie van Aanbestedingsnieuws. Grondverzet? Je kan natuurlijk ook badmintonnen in je vrije tijd, als je een verzetje nodig hebt. Vinden ze dat soms niet zo leuk bij de badmintonvereniging?

Eerder berichtte Aanbestedingsnieuws al, dat al uit de plannen bij de aanbestedingsdocumentatie voor een renovatie van het sportcomplex bleek dat een nieuw rechtoe rechtaan sportbad in Dinkelland is geplaatst bovenop het recreatiebad voor kinderen. Een zwembad voor de kinderen afpakken en teruggeven aan een handjevol sporters. Hoe kan het toch dat zo’n besluit er zonder lokaal verzet wordt doorgevoerd? Nou dat kan, hypothetisch gesproken dan; als je de afbraak en renovatie van het zwembad financiert met de renovatie van de sporthal. Zo laat je bij de kritische gemeenteraad in het midden, wat voor renovatie van het sportcomplex er precies plaats vindt maar moet je daar wel heel duidelijk over zijn bij de aanbesteding.

Zo wordt de beslissing voor de renovatie van het zwembad genomen niet door de  gemeenteraad van Dinkelland maar door de wethouder van een aanpalende gemeente Tubbergen. Als -hypothetisch gesproken- er geen hinderlijke openbare rechtszaken zijn tegen de procedure doordat pas aan het licht komt, als de bezwaartermijn tegen de gunningsbeslissing van de aannemer al verlopen is, dat niet alleen de sporthal wordt vernieuwd maar ook het recreatiebad wordt gesloopt. Dan kan de hypothetisch kritische gemeenteraad wel gaan klagen maar ja de aanbesteding is dan al geweest, dus dan zouden ze natuurlijk een schadevergoeding moeten betalen aan de aannemer die al met het werk begonnen is.

Of het ook daadwerkelijk zo gebeurt, moet je dan maar bewijzen.

Zie persbericht en planning negometrix versus een uitsnede van diezelfde aanbesteding op negometrix: Informatie _ Negometrix System

Link Negometrix en Mirror Planning renovatie sporthal Dinkelland download dd. 30 mei 2017

Persbericht Schop in de grond voor sporthal _ Gemeente Tubbergen

Zie eerder:

Tubbergen zoekt lokale ondernemers voor aanbesteding nieuwe sportcomplex Dorper Esch Dinkelland

En een inmiddels aanwezige presentatie Presentatie aanbesteding Do… van het Sportcomplex Dorper Esch (bevat kaartjes met verdwijning van recreatiebad)

Zie ook: Verbouwing sportcomplex Dorper Esch voorlopig gegund

 

 

2 thoughts on “Verbouwing sportcomplex Dorper Esch voorlopig gegund

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *