VDL krijgt mega-order van Vlaamse busdienst De Lijn – Aanbestedingsnieuws

VDL krijgt mega-order van Vlaamse busdienst De Lijn

Het Belgische personenvervoersbedrijf De Lijn zet de goede samenwerking met VDL voort en heeft een order geplaatst voor 200 hybride Citea’s. Niet eerder ontving VDL Bus & Coach een order van deze grootte van De Lijn. Sinds 2014 heeft De Lijn in totaal 620 VDL Citea’s besteld. De eerste leveringen van deze nieuwe order staan gepland voor de tweede helft van 2020 en de bussen gaan op diverse locaties in Vlaanderen rijden.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn:

“Deze busbestelling is de grootste in de geschiedenis van De Lijn. Ze levert een belangrijke bijdrage voor de Vlaamse luchtkwaliteit en klimaatdoelstellingen. Dankzij deze 200 bussen besparen we jaarlijks een miljoen liter diesel en daalt de uitstoot van CO2 met 2.640 ton.”

De order bestaat uit 80 Citea’s SLE-120 Hybrid en 120 Citea’s SLFA-180 Hybrid. De 12-meter lage instap bus wordt mede aangedreven door een 160 kW elektromotor en is uitgerust met een 32 kWh ‘High-Power’ batterijpakket. De gelede lage vloer bus heeft een 240 kW elektromotor
gecombineerd met een 64 kWh ‘High-Power’ batterijpakket. De hybridebussen worden voorzien met een 180 kW sterke, 4-cilinder Euro 6 generator die de batterij van energie kan voorzien. Door de combinatie van e

©VDL 2019

en serieel hybride systeem met een hoogwaardig batterijpakket kunnen de nieuwe generatie hybride Citea’s meer dan de helft van de tijd elektrisch rijden.

 

Deze order is een bevestiging van de lange termijn relatie die we door de jaren heen met De Lijn hebben opgebouwd”, zegt Filip Malefason, directeur VDL Bus & Coach Belgium nv.

“Door de inzet van hybride Citea’s draagt De Lijn bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in met name stedelijke gebieden. In combinatie met de geluidsreductie die de hybridebussen realiseren ten opzichte van conventionele dieselbussen, betekent dit een verbeterd wooncomfort voor de stadsbewoners. Met volle batterijen kunnen de hybridebussen grote afstanden volledig elektrisch rijden, dit is vooral zeer gunstig voor het rijden in de lage emissiezones van de 13 Vlaamse centrumsteden.

Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn. De eigen vloot telt 2.250 bussen en 400 trams. De privéfirma’s die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen.

Bron: VDL, 9 december 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *