Van Veen Architecten wint aanbesteding vervanging kantoor Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen

Algemeen, Werken

Van Veen Architecten uit Rotterdam heeft in samenwerking met Bureau Bouwkunde een meervoudig onderhandse aanbesteding van Staatsbosbeheer gewonnen . Het nieuwbouwproject vervangt het Uitvoeringskantoor Oostvaardersplassen, gelegen naast het Buitencentrum op het terrein van Staatsbosbeheer aan de rand van het natuurgebied Oostvaardersplassen.

Volgens Staatsbosbeheer is het huidige uitvoeringskantoor “verouderd”. Architect ARC, dat eveneens een ontwerp maakte, bericht in aanvulling daarop dat de huidge huisvesting van het Uitvoeringskantoor Oostvaardersplassen van Staatsbosheer niet meer “voldeed aan de eisen van deze tijd, was gedateerd en te klein geworden voor het huidige gebruik”.

Het winnende ontwerp is gebaseerd op het principe van de kop-hals-romp boerderij. De architect noemt het ontwerp: “eigentijds vertaald naar een duurzaam multifunctioneel gebouw met een ingetogen én aansprekende uitstraling. Het gebouw bestaat uit drie functionele delen: kantoor – facilitair – schuur. Elke onderdeel is herkenbaar door een eigen dakvorm, goothoogte, nokhoogte en gevelafwerking. Door de verspringende daken en de oplopende nokhoogte in de richting van het bezoekerscentrum, krijgt het gebouw een dynamisch karakter. Per onderdeel kent de gevelopzet een eigen indeling. Het kantoorgedeelte heeft een smalle, verticale, fijn geschaafde beplanking. Het facilitaire deel: geschaafde planken opgedeeld in vierkante vlakken. De schuur: grove, ongeschaafde horizontale beplanking.”

Van Veen Architecten laat weten dat het hout dat zal worden gebruikt afkomstig is uit de eigen Staatsbosbeheer bossen in de direct omgeving, en dat hiermee dan sprake is van een “maximale duurzaamheid”. Dat geldt niet alleen voor het hout dat wordt gebruikt in de gevels maar ook voor de houten palen waarmee het gebouw gefundeerd wordt.

Dat laatste is natuurlijk maar sterk afhankelijk van de duurzaamheid van je boskap, en daarover zijn de meningen sterk verdeeld.

Bron: Van Veen Architecten / Bureau Bouwkunde, 6 oktober 2017

Zie ook:

Oostvaardersplassen, Uitvoeringskantoor Staatsbosbeheer, Lelystad

http://www.bureaubouwkunde.nl/gewonnen-aanbesteding-staatsbosbeheer/

http://www.arc2.nl/projecten/werk/kantoor/staatsbosbeheer/

Geef een reactie