Utrecht niet verder met tweede kandidaat ontwikkeling Zandpad – Aanbestedingsnieuws

Utrecht niet verder met tweede kandidaat ontwikkeling Zandpad

De gemeente Utrecht heeft een opdracht uitgegeven voor het ontwikkelen van het Zandpad, een locatie waar raamprostitutie mogelijk moet worden. Non Nobis werd tweede in de tenderprocedure, na BeJa Accommodaties. In januari ontbond de gemeente al de contracten met BeJa op basis van de uitkomsten van het onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob. Direct daarna zijn Non Nobis en de gemeente met elkaar in gesprek gegaan om te onderzoeken hoe beide partijen tot verdere samenwerking kunnen komen. Dat blijkt nu ook niet te gaan gebeuren. Er vinden nu “intensieve gesprekken met andere ondernemers” plaats.

Volgens het ontwerp, dat al klaar ligt, moeten er komen:

  • 162 werkruimten voor raamprostituees in 2 verdiepingen
  • kantoren voor de exploitanten
  • de Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP)
  • parkeerplaatsen
Bron: Utrecht, Ontwerp https://www.utrecht.nl/ondernemen/prostitutie/het-nieuwe-zandpad/

Non Nobis en de gemeente hebben daarbij volgens de gemeente: “hetzelfde doel voor ogen: schone, transparante en veilige raamprostitutie. Over de manier waarop dat georganiseerd moet worden, lopen de inzichten uiteen. Voor de gemeente is het van belang dat de rollen en taken van de investeerder en de exploitanten van het Nieuwe Zandpad gescheiden blijven. In het plan van Non Nobis vervult de investeerder beide rollen.”

In de Tender uit 2015 was de gemeente Utrecht nog op zoek naar “partijen die voor eigen rekening en risico een locatie willen huren van de gemeente, op deze locatie werkruimtes voor raamprostitutie willen bouwen en deze werkruimtes willen verhuren aan partijen met een APV exploitatievergunning óf deze werkruimtes zelf willen exploiteren op basis van een APV exploitatievergunning.”

Ook heeft Non Nobis de gemeente laten weten dat zij de verdiencapaciteit voor de exploitanten te hoog vindt. De stichting wil een deel van de overwinst van de exploitanten afromen en investeren in landelijke projecten voor sekswerkers. Daarmee maakt Non Nobis echter meer dan 15% rendement en moet ze volgens de APV worden aangemerkt als exploitant. Bovendien wordt met de stichting een extra partij aan de keten toegevoegd. Deze stichting is geen contractpartner van de gemeente, ontvangt inkomsten uit de exploitatie van het raamprostitutiebedrijf en er is geen toezicht op mogelijk.

De gemeente heeft ondertussen ook gesprekken gevoerd met andere ondernemers die interesse hebben het Nieuwe Zandpad te bouwen en ramen te verhuren aan exploitanten. Deze gesprekken worden nu geïntensiveerd en vindt een selectie plaats van partijen die het Nieuwe Zandpad willen bouwen onder de voorwaarden die in 2015 zijn bepaald. Als een bouwer wordt geselecteerd moet deze eerst door de Bibob. Vergeleken met een jaar geleden is er voor de investeerders meer zekerheid over het Nieuwe Zandpad aan de Einsteindreef. Zo is het bestemmingsplan vastgesteld en komen alle prostitutieramen op het Nieuwe Zandpad. Ook het inrichtingsplan is definitief en het bouwrijp maken van de grond voor de geplande eerste fase is zo goed als klaar.

Bron: Persbericht Utrecht, 6 april 2017

Zie eerder:

https://tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/e5a6760c12ec88b492608ac7abfbf03a/cid/241410

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *