Universiteit Tilburg ontdekt frauderende decaan door aanbesteden – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Universiteit Tilburg ontdekt frauderende decaan door aanbesteden

Laatst geupdate op maart 17, 2017 door redactie

Het radioprogramma Argos heeft boven water gekregen dat aan de Universiteit van Tilburg (UvT) een voormalige hoogleraar en decaan, Arie de Ruijter, voor begeleidingsactiviteiten van promovendi het bedrijf I’Solo Tisera in Gorinchem inschakelde. Dat bedrijf is gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen.

In het radioprogramma komt de decaan aan het woord die zich verweert dat ZZP’ers voor andere doeleinden dan statutair kunnen worden ingeschakeld en dat het werk ook daadwerkelijk gedaan is. De decaan stelt dat schoonheidssalon I’Solo Tisera “goed was in hem ondersteunen en in het zoeken naar literatuur”.

© ZaZ 2017

Bij één promotie ging het volgens Argos om €30.000.  In totaal gaat het om bedragen van meer dan €1 miljoen die zijn overgemaakt naar het bedrijf. Ook naar het bedrijf Thoben, dat eveneens familiebanden heeft, is belastinggeld overgemaakt.

Uit de uitzending blijkt dat de zaak aan het licht is gekomen nadat de interne inkoopafdeling zich afvroeg of bij de omvang van de bedragen niet openbaar moest worden aanbesteed. Daarop is een ander bedrijf ingeschakeld:

De leiding van de Universiteit van Tilburg heeft de onregelmatigheden anderhalf jaar geleden zelf ontdekt, en sindsdien grondig intern en extern onderzoek laten verrichten. Dat bericht de UvT in een persbericht van zaterdag. Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat de universiteit 15 april 2016 aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Voorzitter van het College van Bestuur Coen Bekking bevestigt in de uitzending dat er aangifte is gedaan van valsheid in geschrifte en verduistering en “baalt er ontzettend van”. Van het OM is verder geen reactie gekomen.

http://www.npo.nl/argos/18-02-2017/RBX_VPRO_6228388

https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/verklaring-cvb/

http://www.ad.nl/binnenland/oud-decaan-tilburg-verduisterde-ruim-een-miljoen-euro~a9965907/

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1 thought on “Universiteit Tilburg ontdekt frauderende decaan door aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *