Unifeq gaat gevechtskleding leveren aan Defensie – Aanbestedingsnieuws

Unifeq gaat gevechtskleding leveren aan Defensie

Brigadegeneraal Ernst Dobbenberg tekent namens Defensie het contract met de firma Unifeq voor de Interim NFP-gevechtskleding.

Defensie heeft voor interim gevechtskleding met de firma Unifeq het contract getekend voor de Interim NFP-gevechtskleding (Netherlands Fractal Pattern). De productie van de stoffen en pas-sets gaat nu direct van start. De interimpakken voorzien militairen van goede kleding tot de komst van het toekomstige DOKS-gevechtspak.

De interim gevechtskleding bestaat uit NFP Green en NFP Blue basisjassen en –broeken. Deze zijn aanbesteed op basis van het huidige programma van eisen voor het forest–pak van de mariniers. De gebruikerservaringen met dit pak zijn al jaren heel positief. Het interim NFP-pak heeft dezelfde pasvorm, stofeisen en draagcomfort als het Forest-pak. Vergeleken met het Woodland is dit een verbeterslag richting het niveau van het toekomstige DOKS-pak (Defensie Operationeel Kleding Systeem).

Met 20 pas-sets worden vanaf halverwege dit jaar de maten van de militairen bepaald. Tegelijkertijd met het inmeten begint, zodra de NFP-stof er is, de grootschalige productie van de basisjassen en –broeken. Eind 2021 wordt dan gestart met het uitleveren van de interim gevechtskleding en dit duurt ongeveer een jaar.

Naast het NFP gevechtspak (basisjas en –broek) bestaat het interim NFP-pakket uit combatshirts, een regenjas en een baseball cap. De uitlevering van de combatshirts is inmiddels gestart en de 1e ervaringen zijn positief. Vanaf het 3e kwartaal worden de regenjassen en baseball caps grootschalig uitgeleverd.

Het interim NFP-kledingpakket gaat in ieder geval mee tot de komst van de DOKS-gevechtskleding in 2023-2025. Daarna kan de interim gevechtskleding gebruikt worden voor militairen in opleiding. DOKS, de definitieve outfit van de militair, onderscheidt zich als compleet kledingsysteem. Militairen worden voorzien van ondergoed tot en met de buitenste laag gevechtskleding.

Ook kenmerkt de DOKS-kleding zich door een grote mate van flexibiliteit en schaalbaarheid. Militairen bepalen per situatie of opdracht de juiste samenstelling. Die flexibiliteit geeft ook ruimte voor innovaties en doorontwikkeling. Daarnaast krijgen militairen meer mogelijkheden om individueel extra kleding uit het DOKS-assortiment aan te schaffen.

Bron: Defensie, 19 februari 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *