Twenterand gaat boomveiligheidscontroles uitvoeren – Aanbestedingsnieuws

Twenterand gaat boomveiligheidscontroles uitvoeren

Niet iedereen houdt evenveel van bomen. Aanbestedingsnieuws houdt erg van bomen. Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden, zo wil een Chinees spreekwoord dat te pas en te onpas op social media verschijnt. De gemeente Twenterand daarentegen wordt geleid door existentiële boomangst. De gemeente Twenterand gaat namelijk boomveiligheidscontroles uitvoeren. Er komt een aanbesteding voor bedrijven die de boomveiligheid gaan controleren aan de hand van trekproeven en geluidsgolven.

Boom: hier op archief

Ons klinkt het als een voorbode om te kappen. Bomen zijn namelijk erg veilig. Ze worden door heel Europa heen gewoon aangeplant aan de rand van wegen en als omheiningen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld auto’s blijven bomen ook gewoon staan waar ze staan. Dat maakt het een heel voorspelbare eenheid waar goed rekening mee te houden valt. Bomen spreken ook zelden mensen aan. Ze laten zich gewoon beledigen en zijn niet snel op hun teentjes getrapt. Hoewel er incidenteel bomenfluisteraars schijnen voor te komen, zegt een boom in de regel niet veel terug dus ook voor (sexuele) intimidatie hoeft Twenterand niet bang te zijn. Ook straatroven of liquidaties gebeuren maar zelden door bomen. Verder springen bomenziektes niet over op de mens en vice versa ook niet. Bomen worden dan ook niet gezien met mondmaskers of zulke mensgebonden gekkigheid.

Alle gekheid op een stokje. Bomen passen zich aan. Aan ons. Ze groeien als het moet om huizen en wegen heen. Zelfs holle bomen kunnen nog vele decennia blijven staan waar ze staan en doorleven. Zo zijn holle bomen ook nog een prettig verblijf voor uilen en vele andere kleinere dieren, waaronder vleermuizen. Je zou dus maar denken dat het zo nuttig is voor de natuur en de waterberging zo’n boom, dat je ze zelfs maar speciaal aanplant. Opdrachten om bomen te planten zien we echter bitter weinig bij Aanbestedingsnieuws.

Dus wat kan je nou gebeuren? Dat er een tak op je kop valt? Misschien is dat karma, Twenterand. Heb je zelf iemand een tak op zijn hoofd gegeven? Wat heb je nu werkelijk te vrezen van een boom? Hoe groot is de kans nu werkelijk dat de hele boom omvalt en valt er echt niets aan te doen? Zoek je rust in je hoofd, ga eens wandelen, bijvoorbeeld langs allemaal bomen in de groene gemeente Twenterand. Wat de gemeente misschien eerder nodig heeft is naturalistische traumaheling met Somatic Experiencing? Maak je hoofd eens leeg, Twenterand!

 

Twenterand is een groene gemeente, met volop bomen in het openbaar groen, langs wegen en straten. Om het voor iedereen veilig te houden, moeten er geregeld zogeheten boomveiligheidscontroles worden uitgevoerd. In de zoektocht naar bedrijven die dat kunnen en willen doen, begint de gemeente in de maand september met de aanbesteding van de boomveiligheidscontroles. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden.

Gemeenten kunnen voor veel werkzaamheden waarvoor een bedrijf moet worden ingehuurd niet zo maar een bedrijf kiezen. Dat moet via een zogeheten aanbesteding. Bij zo’n aanbesteding maakt een opdrachtgever (in dit geval dus de gemeente) bekend dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen. In die offertes staat onder meer welke prijs het bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt. Maar ook andere facetten kunnen een rol spelen bij het gunnen van de opdracht.

De staat van de boom

In het gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsbeleid staat welke regels de gemeente precies hanteert bij een aanbesteding. Bij de aanbesteding die in september van start gaat, gaat het dus om het uitvoeren van de boomveiligheidscontroles in de gemeente. Daarbij horen onder meer metingen met een geluidstomograaf. Bij zo’n onderzoek wordt met behulp van geluidsgolven gekeken hoe de boom er van binnen aan toe is. Ook met trekproeven wordt inzichtelijk gemaakt hoe sterk de boom is.

Tot 6 september aanmelden

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich uiterlijk tot en met 6 september aanmelden om mee te kunnen doen aan de aanbesteding. Met de inschrijver die de opdracht gegund krijgt wordt een raamovereenkomst voor twee jaar gesloten. De overeenkomst kan daarna nog met twee keer één jaar verlengd worden. Meer informatie over de aanbestedingsprocedure kunt u vinden via onderstaande link.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *