Tweedekansje Gulfstream 650 voor vervoeren regering – Aanbestedingsnieuws

Tweedekansje Gulfstream 650 voor vervoeren regering

Defensie heeft een gebruikte Gulfstream 650 (G650) gekocht en neemt het toestel in 2023 in gebruik. Het is een jong toestel uit 2015 met ruim 2.000 vlieguren op de teller. De nieuwe aanwinst vervangt de Gulfstream IV. Dit toestel is bijna 35 jaar oud en is aan het einde van haar levensduur.

Het toestel is volgens Defensie nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen personen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar onder meer (risicovolle) missiegebieden. Deze zijn veelal niet of lastig te bereiken met commerciële vluchten. Ook is het vliegtuig geschikt voor urgente repatriëring van (defensie)medewerkers

fragment Gulfstream 650 ©Rob Hodgkins Rob Hodgkins – G-ULFS Gulfstream G650 CVT 05-05-16 CCL op cit. Wikicommons

De G650 heeft een groter bereik dan het huidige toestel en er kunnen meer passagiers mee. Ook is het toestel geschikt voor het inbouwen van een gecertificeerd zelfbeschermingssysteem. Vanwege de uitdagende markt van gebruikte zakenvliegtuigen en de beschikbaarheid van onderdelen voor de ombouw van de G650, komt het toestel in 2023 beschikbaar voor operationeel gebruik.

Vanwege een gegarandeerde beschikbaarheid en lagere aanschafkosten is gekozen voor een gebruikt toestel. De G650 wordt omgebouwd naar de voor Defensie vereiste configuratie en vervolgens uitgerust met een zelfbeschermingssysteem. Defensie schaft het toestel aan via Jet Aviation in het Zwitserse Basel. Deze firma verzorgt ook de ombouw van het vliegtuig.

De oude Gulfstream IV is sinds 1996 in gebruik bij Defensie en wordt na de introductie van de G650 afgestoten.

Met de aankoop van de Gulfstream 650 geeft Defensie invulling aan de behoeftestelling die in 2019 aan de Kamer is gemeld voor het vervangen van de Gulfstream.

Bron: Defensie,

NDR:

Volgens de Wiki over de Gulfstream 650 passen er precies 19 mensen in. Op het bordes bij Ruttte 4 stonden er 20, aangezien de Koning grondwettelijk deel uitmaakt van de regering. Dan rijst toch algauw de vraag wie er in geval van nood buiten de boot valt. Gelukkig heeft de Koning een vliegbrevet.   https://www.parlement.com/9353000/1/j4nviihcu0lesxp_j9vvknrezmh4csi/vlpiegnyhbou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *