Tsunami verwacht van marktconsultaties nieuwe inburgeringswet – Aanbestedingsnieuws

Tsunami verwacht van marktconsultaties nieuwe inburgeringswet

©Duo 2019
Fragment inburgeringsexamen video Duo

Per 1 juli 2021 treed de nieuwe Wet Inburgering in. Met deze nieuwe wet verandert het inburgeringsstelsel met als doel dat inburgeraars de kans krijgen een goede start te maken in Nederland. Het nieuwe inburgeringsstelsel beoogt, nadrukkelijk samen met andere wetgeving binnen het sociaal domein, in het bijzonder de Participatiewet, een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke doel van inburgering: alle inburgeringsplichtigen doen snel en volwaardig mee in de Nederlandse samenleving, liefst via betaald werk.

Zo schreven wij op 2 september 2020 het marktconsulatieartikel met betrekking tot de nieuwe inburgeringswet in de Hoeksche Waard. U kunt het artikel hier nalezen: Marktconsultatie Leerroutes en modules Wet inburgering 2021 Hoeksche Waard. Maar wie schrijft die blijft dus in januari schreven wij al Helmond gaat aanbesteding houden voor inburgeringscursussen.  en op 14 oktober Inburgering Flevolandse gemeenten Almere. en op http://www.aanbestedingsnieuws.nl/marktconsultatie-inburgering-regio-071/, Een bericht van februari over het spaak lopen door politieke besluiten is helaas nog vóór publicatie een vroege dood gestorven. Toen de redactie onlangs nog drie marktconsultaties over dit onderwerp tegen kwamen hebben wij gemeend niet te veel van hetzelfde te moeten publiceren.

Zodoende miste u bij ons de markt consultaties van Rotterdam https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/209706 , Utrecht https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/209632 en https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/208722

Dat zijn er al een hoop bij elkaar en er zullen vast nog meer gemeenten zijn die het komende half jaar een marktconsultatie over de inburgeringswet de markt in zullen schieten. Geen wonder dat wij denken van ” kan dat niet anders?”. Had er niet een betere overdracht geregeld kunnen worden. Want de bovenliggende vraag in de consultaties is toch “Hoe moeten wij de uitvraag inrichten?” Duidelijk is dat er voldaan moet worden aan één wet inburgering 2021, dus de uitvraag kan in iedere gemeente vrijwel gelijk zijn. Uiteraard een vraag waar een kennis- en expertisecentrum Pianoo op zou moeten inspringen. Nou en dat hebben ze gedaan, ze reiken de gemeenten i.s.m. ministeries VWS en SZW de hand met een handreiking

Van beleid naar inkoop in de inburgering

Het document is op 9 oktober 2020 herzien, in verband met de latere invoering van de wet, maar dateert in zijn oorspronkelijke vorm al van november 2019. Je zou zo zeggen dat dit document de lading (hoe vragen wij uit) zou moeten dekken, waarom dan al die marktconsultaties met vragen in dezelfde strekking over de uitvraag. Waar missen wij van Aanbestedingsnieuws de pointe? Is de wet niet duidelijk? Is de handreiking incompleet of durven gemeenten de uitgereikte hand niet te grijpen uit angst dat hun smartwatch gepikt wordt?

De vraag” is de wet niet duidelijk” kunnen wij alvast beantwoorden.  Neen, maar dat was de vorige ook al niet. Dat schreven wij al eerder bij een van de MC’s

Een aantal jaren geleden is eens gekeken naar wat inburgeren nu eigenlijk was. Wat verwacht je van iemand die hier komt? Overheidssites en informatiesites waren eenduidig in hun opstelling. Stap 1 is het leren van de taal! Maar nergens viel iets te vinden over een stap 2 of nog meer vervolgstappen. Blijkbaar ben je volledig ingeburgerd als je alleen wat woordjes met een vreselijk accent kunt opdreunen, dat wil zeggen het is niet genoeg maar blijkbaar is men niet in staat te bedenken wat Nederlands Burgerschap nog meer inhoud. Ook deze nieuwe wet komt wéér niet verder als wat taaloefeningen.

Voor aanbieders die niets willen missen hebben wij de volgende tip. Zoek bij de aankondigingen op Tenderned op CPV-Code 80580000-3. Datum vanaf september 2020. O, en het filterknopje CPV code zit tegenwoordig  onder het Plusje “Meer filters”.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *