Transvision wint aanbesteding Valys-vervoer weer eens

Transvision (RMC, ZCN) heeft een landelijke aanbesteding gewonnen voor het Valys bovenregionaal vervoer. De uitslag van de voorlopige gunning werd 15 februari al bekend via OV Pro en het persbericht van de Rijksoverheid van 17 februari is inmiddels ook verschenen.  Eerder won het bedrijf Transvision de zelfde aanbesteding in 2018. Met het contract is 60 miljoen gemoeid. Connexxion is geëindigd als tweede en heeft, naar bericht van OV Pro, lopende de aanbesteding van de rechter gehoord gekregen zich niet te mogen bemoeien met de aanbesteding.

Valys heeft ruim 400.000 gebruikers. Het vervoer is bedoeld voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Het gaat om uitstapjes over een langere afstand, namelijk van meer dan 5 ov-zones. Het Valys-vervoer is dan ook voor uitstapjes zoals familiebezoek, een uitvaart of een dagje uit. De uitvoeringsorganisatie van het Rijk: UBR, heeft op 1 september 2017 de Europese openbare aanbesteding “Bovenregionaal vervoer (Valys)” ten behoeve van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend gemaakt. Geïnteresseerde marktpartijen konden tot 30 oktober 2017 op de opdracht inschrijven. Transvision speelt, blijkens berichten in het Algemeen Dagblad, die gegevens door naar Cubigo. 

In deze aanbesteding is de onderneming Ylvas van een Transvision-directeur Paul Pietersen, opgekocht door Connexxion. Wat handig. De winnaars van de vorige aanbesteding opkopen voor de volgende aanbesteding. Kennen we dat niet ergens van? Jah, toch wel. Een vergelijkbare transactie was eerder te zien bij de NS aanbesteding Limburg, waarbij een directeur van Veolia voor de NS-dochter QBuzz ging werken. Dát aanbestedingsresultaat bleef gewoon staan, ondanks alle beschuldigingen van het OM. Bij Connexxion gebiedt het Gerechtshof van Arnhem dat Connexxion is uitgesloten van deelname.

In 2013 won Connexxion de Valys-zaak in eerste aanleg. Bij het hoger beroep oordeelde het Hof dat de Valys-opdracht toch moest worden gegund aan Transvision. Die zaak kwam uiteindelijk voor bij het Europese Hof van Justitie, (zie eerder: op Aanbestedingsnieuws en bij CMS. 0). Dat was op 14 december 2016. Het had Connexxion niet mogen baten. Karma is een hele corporale kameleon.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/02/16/transvision-wint-aanbesteding-valysvervoer

https://www.ad.nl/economie/ouderenvervoerder-speelt-data-van-haar-gebruikers-door~ae1f7f90/

Laatst geupdate op:

redactie Auteur

Geef een reactie