Tilburg bestrijdt eikenprocessierups biologisch met Xentari – Aanbestedingsnieuws

Tilburg bestrijdt eikenprocessierups biologisch met Xentari

De gemeente Tilburg is gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Die oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstige invasieve exoot teistert al sinds de jaren ’90 met name Brabant en Limburg als gevolg van de opwarming van de aarde c.q. klimaatleugen c.q. nieuwe religie, c.q. geesteziekten met toch behoorlijke psychosomatische klachten. In tegenstelling tot eerdere jaren bestrijdt de gemeente de rupsen nu via biologische processen. Het bestrijden van het beestje doet de gemeente o.a. op plekken waar een groot risico is voor de volksgezondheid.

Om de overlast van de rups te beperken worden onder andere hun natuurlijke vijanden ingezet. De rups is bijvoorbeeld voedsel voor koolmezen. Ook worden de rupsen bestreden door te spuiten met aaltjes. Die dragen een bacterie bij zich waar de rups niet tegen kan. De methode met het spuiten met aaltjes kan alleen ‘s nachts. Als de rupsen haren hebben, lukt de manier van bestrijden met de aaltjes niet en moeten de nesten weggezogen worden.

De gemeente gebruikt ook het bestrijdingsmiddel Xentari. Volgens het persbericht van de gemeente is het “een biologisch middel”. Dit zorgt ervoor dat de rupsen niet kunnen vervellen, waarna ze dood gaan. Redactie van Aanbestedingsnieuws keek even verder. Xentari is een geregistreerd merk van de firma Bayer (a.k.a. niet de bijenkiller) en is volgens Bayer veilig voor bijen en hommels. Maar dat zijn volgens Bayer hun neonicotinoiden ook, al geven ze inmiddels toe dat onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, Gent en Amsterdam daar anders over denken, al sinds 2010, op basis van langjarige informatie van de waterkwaliteit van al onze waterschappen. Bayer vergat nog de Universiteit van Utrecht te noemen.

In elk geval is dat Xentari dus ook het middel dat gebruikt wordt tegen de buxusmot dat ervoor zorg dat je nu naast dode motten ook allemaal dode mezen in de tuin hebt liggen. Kauwen hebben hun diëet bijgesteld en eten de rupsen ook maar. Dat is recentelijk gesignaleerd en goed nieuws voor de vriendelijke mensen. Vriendelijk vragen aan invasieve exoten of ze weg willen gaan, sorteert nog weinig effect. Met liefde en aandacht de rupsen en hun huisjes weghalen is dan weer te veel gevraagd als ze met zo veel komen, dat ze in hele trossen

©Kleuske 2012 via Wikicommons
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups#/media/File:Thaumetopoea_processionea,_closeup.JPG

aan de struiken hangen. Tip van de dag: De stofzuiger erop, niet op de allerhoogste stand, dan gaat de struik ook mee. Ook dat, is een van de maatregelen van Tilburg.

Tilburg doet zijn best en pakt de eikenbomen aan de waarvan bekend is dat er al eerder nesten eikenprocessierupsen op zijn gevonden. Als er na het bestrijden toch nog meldingen komen van nieuwe locaties, kijkt de gemeente per locatie wat de beste aanpak is. In de buurt van scholen, speeltuinen en drukke woonomgevingen, gebruikt de gemeente een zuiginstallatie om de nesten van de eikenprocessierups te verwijderen.

De eikenprocessierups ontwikkelt zich volgens Tilburg sneller dan voorgaande jaren. De redactie van Aanbestedingsnieuws had er ook weleens een op de pols van de linkerhand. Het brandt behoorlijk. Iets meer dan een brandnetel. Eentje is nog goed te overzien. Maar als je een heel nest op je kop krijgt, ben je niet gelukkig. Voor de koeien is het ook niet leuk. In het maaisel blijven de eikenprocessierups haren zitten en dan worden ze ziek. Tongnecrose en speelselvloed, aldus de gemeente Helmond, die om die reden in 2010 was opgehouden met zich te beperken tot biologische middelen alleen.

“Vooral de brandharen van deze rups zorgen voor overlast bij mensen en dieren. Vermijd daarom elk direct contact met de rupsen en resten ervan. De vrijgekomen brandharen kunnen ook via de wind verspreid worden. Na contact met de brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met een huisarts.”

Tilburg neemt de nieuwe locaties op in het bestrijdingsplan voor volgend jaar. Inwoners kunnen nesten van de eikenprocessierups melden via het centraal meldpunt. Toch is het een beetje aan de late kant, in 2007 stelde men nog dat in april al moet worden ingegrepen tegen de rups. Maar het was natuurlijk nog koud van het voorjaar.

https://www.trouw.nl/groen/de-eikenprocessierups-heeft-er-een-nieuwe-vijand-bij-de-kauw~a3e8191f7/

3 thoughts on “Tilburg bestrijdt eikenprocessierups biologisch met Xentari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *