Theatermechanica voor De Lievekamp Oss

Theater De Lievekamp (gelegen aan de Raadhuislaan 14 in Oss), meer dan 50 jaar oud, wordt grondig vernieuwd en uitgebreid tot een toekomstbestendig en duurzaam theater van circa 13.000 m² BVO. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd, zodat het theater tijdens de werkzaamheden deels operationeel kan blijven. Op dit moment is het DO voor de voorgenomen verbouwing en uitbreiding van De Lievekamp afgerond. Op basis van dit DO loopt de aanbesteding voor een bouwkundig (hoofd)aannemer. Deze zal de verantwoordelijkheid op zich nemen voor
het Technisch Ontwerp (TO). Gelijktijdig worden de aanbestedingen voor de theatertechnische percelen in de markt gezet. De perceelindeling voor het totale project betreft:
– perceel 1: bouwkundig (hoofd)aannemer;
– perceel 2: LCP circulair (voor remontage Zuiderstrandtheater)
– perceel 3: theatermechanica;
– perceel 3: belichting
– perceel 4: variabele akoestiek;
– perceel 5: stoffering;
– perceel 6: AV;
– perceel 7: theaterstoelen.
Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de theatertechnische partijen aansluiten en bijdragen aan het TO.
Voor de realisatie van De Lievekamp wordt ingezet op een zo laag mogelijke milieubelasting. Deze ambitie krijgt hierbij concreet vorm door het hergebruik van een bestaand theater — het voormalige Zuiderstrandtheater uit Den Haag, dat eerder dienstdeed tijdens de bouw van Amare — én het behoud van onderdelen uit de bestaande huisvesting van theater De Lievekamp, zoals de toneelhijsinstallatie van de huidige middenzaal. Daar waar nieuwe materialen noodzakelijk zijn, wordt gekozen voor duurzame of recyclebare alternatieven. Voor de theatermechanische installaties zijn de meest relevante kaders de EN17206 (voor het heffen, hijsen en positioneren van toneelinstallaties boven, naast en onder personen in de gevarenzone), evenals de Machinerichtlijn, aanverwante Euronormen en toekomstige Europese Machineverordening. De inhoudelijke ambitie op het gebied van theatermechanica richt zich op een functionele, toekomstbestendige installatie die aansluit op de werkwijze van reizende gezelschappen en het technische team van De Lievekamp.
In het nieuwe theater krijgt De Lievekamp een grote zaal met een capaciteit van ruim 900 stoelen. Dit biedt in de programmering mogelijkheden om de grotere producties voor de toekomst te behouden en nieuwe aan te trekken. De middenzaal wordt een zaal met 350 stoelen (of 600 staanplaatsen). Daarnaast komt er een kleine zaal, een zogenaamde vestzakzaal, met 100 stoelen. De hoeveelheid theatermechanische installaties voor deze zalen zullen de omvang van de opdracht beslaan. Volledigheidshalve, het volwaardige DO en alle daarbij behorende specificaties worden in de gunningsfase met de gunningsleidraad verstrekt.
De opdracht betreft een zogenoemde 2-fasen-opdracht en is als volgt gefaseerd:
– Fase A – theatermechanische ontwerpuitwerking;
– Fase B – uitvoering.
Het contract wordt gesloten tussen opdrachtgever (aanbesteder) en opdrachtnemer, waarbij opdrachtnemer altijd ten opzichte van de hoofdaannemer nevenaannemer is.
De aanbesteding vindt plaats volgens een nationale niet-openbare procedure. De eerste fase van de niet-openbare procedure is de selectiefase. In die fase kunnen alle geïnteresseerde ondernemers zich aanmelden als gegadigde. Als er meer dan drie gegadigden zijn die aan de geschiktheidseisen voldoen zal aan de hand van de selectiecriteria worden bepaald welke gegadigden worden uitgenodigd voor de gunningsfase. De drie gegadigden die het beste scoren op de selectiecriteria krijgen zo’n uitnodiging.
Bron: Tenderned woensdag 23 april 2025 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/376159
Aanbestedingsnieuws 10e jaargang editie 24 april 2025