Terreinverhogingen marinehaven Den Helder – Aanbestedingsnieuws

Terreinverhogingen marinehaven Den Helder

Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt de marinehaven van Den Helder voor op een meter zeespiegelstijging. Het moet de haven uit 1954 geschikt maken om weer 100 jaar mee te gaan. ‘Je moet kunnen meebewegen met de zee en zo je gebouwen en infrastructuur beschermen.’

In het projectplan staat onder meer dat terreinen worden verhoogd en worden de Noorddijk en Oostdijk versterkt en verhoogd. Sommige oevers worden een dijk en de huidige Zuidwal-weg gaat een meter omhoog. Op de plek waar kranen staan en de onderzeeboot aanmeert, zijn dijken geen optie. Hier komen flexibele, tijdelijke, keringen die alleen bij storm de haven zullen beschermen.

Fragment ©Rijksvastgoedbedrijf 2007

Een communicatiewoordvoerder van Rijksvastgoedbedrijf heeft een interview gepubliceerd me Robert van Breugel, expert vastgoed en infrastructuur waterbouw. Over zo’n 7 jaar verwacht Van Breugel dat alles klaar is.

“Dat betekent niet dat er nu niks gebeurt in de haven. Blokken op de dijk zijn al verruwd om te voorkomen dat golfoverslag de dijk aan de andere kant kapot en daardoor instabiel maakt. En er is gekeken naar zogenaamde ‘meekoppelkansen’: projecten die lopen of binnenkort starten, kunnen nu al aangepast worden aan de voorstellen. Van Breugel: ‘Er gaan veel oude gebouwen weg en er komt nieuwbouw. Dan neem je de omgeving en het beschermingsniveau meteen mee in plannen en eisen.”

Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 8 juli 2024

Ingrijpende maatregelen in marinehaven door klimaatverandering | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *