Tenderned nu nog vervelender

Voor onder meer adviseurs die voor meerdere gemeenten aanbestedingen uitzetten, wordt aanbesteden binnenkort nog vervelender. Nu kan je nog eenmalig inloggen bij meerdere ondernemingen en aanbestedende diensten met eHerkenning. Dat wordt vervangen door een aparte inlog per onderneming en aanbestedende dienst.

Voor iedere onderneming of aanbestedende dienst moet je daarmee apart inloggen. Vanaf 25 juli 2018 log je voor elke onderneming afzonderlijk in, met een persoonsgebonden eHerkenningsmiddel dat gekoppeld is aan deze onderneming.

De accounts van gebruikers die gekoppeld zijn aan zowel een aanbestedende dienst als een onderneming worden ook gesplitst. Voor de toegang tot hun aanbestedende dienst(en) loggen zij in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor de toegang tot hun onderneming(en) dienen zij in te loggen met een eHerkenningsmiddel.
Voor gewone gebruikers wordt dus het inloggen totaal onmogelijk en een kostbare grap, maar voor de overheid wordt het heel erg gemakkelijk gemaakt. 

Gebruikers die aan meer dan 1 onderneming zijn gekoppeld komen op een aparte pagina terecht met een overzicht namens welke ondernemingen ze op dat moment op TenderNed werkzaam zijn. Deze gebruikers dienen hier een keuze te maken met welke onderneming(en) ze verder wensen te gaan. Voor elke onderneming is er een afzonderlijk account nodig, met een persoonsgebonden eHerkenningsmiddel dat gekoppeld is aan deze onderneming.

Volgens TenderNed is dat allemaal nodig vanwege de Wet Digitale Overheid (voorheen Wet GDI). Die wet is helemaal nog niet ingediend en de wettekst is dan ook nog niet beschikbaar. Toch is er in het parlement al over gedebatteerd, onder meer over de vraag waar de digitaliseringsagenda blijft. De tekst van het wetsvoorstel is aangeboden aan de Raad van State en wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De verwachting is dat het wetsvoorstel nog voor de zomer bij de Tweede Kamer kan worden ingediend.

Regeren is vooruitwerken. TenderNed heeft de volgende data in de planning voor de wachtwoordwijziging. Zet het nog maar niet in je agenda, want het is allemaal nog onder voorbehoud.

  • 30 mei: Er worden enkele functionele aanpassingen doorgevoerd waardoor er niet meerdere organisaties aan één gebruikersaccount gekoppeld kunnen worden. Hierbij geldt de uitzondering dat een gebruiker altijd namens meerdere aanbestedende diensten kan blijven werken.
  • 13 juni: De accounts van gebruikers die gekoppeld zijn aan zowel een aanbestedende dienst als een onderneming worden gesplitst. Voor de toegang tot hun aanbestedende dienst(en) loggen zij in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor de toegang tot hun onderneming(en) dienen zij in te loggen met een eHerkenningsmiddel.
  • 27 juni: Gebruikers die aan meer dan 1 onderneming zijn gekoppeld komen op een aparte pagina terecht met een overzicht namens welke ondernemingen ze op dat moment op TenderNed werkzaam zijn. Deze gebruikers dienen hier een keuze te maken met welke onderneming(en) ze verder wensen te gaan. Voor elke onderneming is er een afzonderlijk account nodig, met een persoonsgebonden eHerkenningsmiddel dat gekoppeld is aan deze onderneming.

Verder tipt TenderNed:

Wat moet ik doen?

Wilt u binnenkort een extra onderneming koppelen aan uw account, vraag dan alvast een eHerkenningsmiddel aan dat gekoppeld is aan deze onderneming. Zo voorkomt u onnodig tijdverlies bij een inschrijving.

Bent u gekoppeld aan meerdere ondernemingen? Dan kunt u nog tot 8 augustus met één eHerkenningsmiddel inloggen en wisselen tussen uw ondernemingen. TenderNed biedt u voor die tijd de mogelijkheid om per onderneming een afzonderlijk eHerkenningsmiddel te koppelen, of u los te koppelen van een of meerdere ondernemingen. Via de website, e-mailings en de applicatie informeren wij u hier tijdig over.

 

Zie ook:
https://www.youtube.com/watch?v=KoSu6AUC-7k

https://www.tenderned.nl/cms/inloggen-bij-meerdere-organisaties

AMVB’s en andere KB’s

redactie Auteur

Comments

    ijs

    (mei 16, 2018 - 12:23 pm)

    Wie verder kijkt op https://www.digitaleoverheid.nl/voorzieningen/identificatie-en-authenticatie/eid/wet-gdi/ ziet als eerste een erkenning van het falen van DIGID als identificatie. Verder lijkt men het voor burgers bepaalde BSN nummer meer te gaan gebruiken, maar niets wordt weer gezegd over de ZZP-er wiens BSN nagenoeg gelijk is aan zijn BTW-nummer. De laatste versie van het wetsvoorstel GDI is op bovenstaande link te downloaden. Dit is volgens mij de WDO gezien de recentheid (aug 2017), anders zouden we wel hele vlugge ambtenaren hebben. Men denkt aan een Europese richtlijn te gaan voldoen m.b.t. toegankelijkheid. Door de toegang moeilijker te maken voor hen die voor aanbestedende diensten en bedrijven of voor meerdere bedrijven werken, schiet men hier weer het doel voorbij. Tenderned is tegenwoordig een project van Economische zaken wat wel bewijst dat daar een hoop ecognomen moeten rondhupsen. Alleen al de zin aan een Europese richtlijn gaan voldoen, is een richtlijn ineens van betekenis verandert in voorschrift?

Geef een reactie