TenderNed bouwt extra privacy pop up in – Aanbestedingsnieuws

TenderNed bouwt extra privacy pop up in

In de TenderNed release van dinsdag 24 oktober a.s. wordt ter compensatie van het datalek een wijziging doorgevoerd om aanbestedende diensten te waarschuwen voor privacygevoelige of commercieel vertrouwelijke informatie in aanbestedingsdocumenten. Aanbestedende diensten zijn volgens TenderNed zelf verantwoordelijk voor de informatie die zij op TenderNed publiceren. Maar TenderNed publiceert nu ook een melding om gemeenten daaraan te herinneren.

Bron: Pixabay, Engin Akyurt

Om hen extra alert te maken op die verantwoordelijkheid, toont TenderNed voortaan een extra waarschuwing voordat gebruikers een aankondiging, rectificatie of nieuwe aanbestedingsdocumenten publiceren. Uit onderzoek van RTL Nieuws Aanbestedingsnieuws in juli 2017 bleek dat gemeenten onder meer leerlinggegevens en roostertijden publiceerden in hun aanbestedingsdocumenten. PIANOo adviseert aanbestedende diensten goed af te wegen of het noodzakelijk is om gegevens van burgers of eigen medewerkers op te nemen in de aanbestedingsdocumenten. Hetzelfde geldt voor commercieel vertrouwelijke informatie.

Verder vervalt voor aanbestedende dienst de koppeling tussen de eisen in de bibliotheek en het juridisch kader. Deze koppeling leverde in de praktijk meer restricties dan voordelen op. Vanaf nu kan een aanbestedende dienst elke eis selecteren, zonder beperkingen van het gekozen juridisch kader.
Eventuele eisen gebaseerd op verouderde juridische kaders zoals Bao en Bass blijven beschikbaar in de bibliotheek, alleen de kolom juridisch kader vervalt. Het is aan de aanbestedende dienst om zelf de lijst met eisen te doorlopen en deze te verwijderen indien verouderd. Alleen lokaal beheerders van een aanbestedende dienst kunnen eisen in de bibliotheek bijwerken of verwijderen.

Na deze release is in aankondigingen niet meer publiek zichtbaar  welke gebruiker van de aanbestedende dienst een document heeft geüpload. Voorheen stonden in het tabblad Documenten de toegevoegde documenten met naamsvermelding van de gebruiker die deze had geüpload. Hierdoor werd het zichtbaar welke inkoper aan welke inkoop kon worden toegeschreven.

 

Zie het document ‘Verbeteringen TenderNed 24 oktober 2017’ (PDF) voor een uitgebreidere beschrijving van de verbeteringen.

Privacygevoelige informatie in aanbestedingsdocumenten

Eisen in de bibliotheek beheren

1 thought on “TenderNed bouwt extra privacy pop up in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *