Tender gepubliceerd voor nieuwbouw Europees Medicijn Agentschap – Aanbestedingsnieuws

Tender gepubliceerd voor nieuwbouw Europees Medicijn Agentschap

Als Nederland de vestiging van het Europees Medicijnagentschap (European Medicines Agency, EMA) krijgt toegewezen, moet er snel een gloednieuw gebouw komen aan de Amsterdamse Zuid-as, zo concludeert tenminste een persbericht van de Rijksoverheid. Daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf via TenderNed vandaag al een begin gemaakt met de aanbestedingsprocedure voor de bouw: de selectiefase.

Bedrijven of consortia kunnen zich nu al aanmelden. In deze fase moeten zij aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een perfect gebouw voor het EMA te bouwen en in te richten. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht. Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Met een klein aantal consortia volgen daarna gesprekken, tot de gunning in maart 2018. De oplevering van het pand is dan in 2019.

Het pand voor het EMA moet plaats bieden aan ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit zo’n 30 landen. Daarnaast komen er elk jaar ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom moet het gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen hebben.

Bij het Nederlandse bod om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) te vestigen in Amsterdam werd het ontbreken van informatie over de beveiliging, het archief en de IT-systemen aangemerkt als zwaktepunt. Ook vond de Europese Commissie het onduidelijk hoeveel plaats er is op de Amsterdamse Engelstalige peuter- en kleuterscholen voor de kinderen van het personeel.

Het EMA is een agentschap van de Europese Commissie en is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Nederland dingt samen met achttien andere landen naar de vestiging van het agentschap. Het EMA zit nu nog in Londen, maar gaat daar weg na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken, 6 oktober 2016

 

1 thought on “Tender gepubliceerd voor nieuwbouw Europees Medicijn Agentschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *