Syb van Breda wint een opdracht voor een brug Weespertrekvaart Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

Syb van Breda wint een opdracht voor een brug Weespertrekvaart Amsterdam

Syb van Breda & Co mag het ontwerp leveren voor de brug Kop Weespertrekvaart aan de gelijknamige ringdijk in Amsterdam. Dat maakte het bedrijf bekend via zijn Linkedin Company Updates. Samen met Wallaard aannemersbedrijf, machinefabriek Rusthoven en PT Structural heeft Syb van Breda de aanbesteding van de gemeente Amsterdam gewonnen. Het ingeleverde plan kreeg de hoogst haalbare EMVI score op architectonisch ontwerp, ruimtelijke inpassing en onderhoud. De brug is electrohydraulisch aangedreven voor een lange levensduur met minimaal onderhoud.

De brug heeft een unieke beperkte openingsbeweging met een spectaculair openingsbeeld en minimaal materiaal- en energiegebruik. De constructie is vrij van toxische stoffen, verschaft passage én onderdak aan flora en fauna. De electrohydraulische aandrijving combineert een uiterst laag energiegebruik met een lange levensduur en minimaal onderhoud. 

Syb van Breda zegt over de brug op zijn website:

De brug verbindt sterk verschillende stadslandschappen aan weerszijden van de Vaart: het hooggelegen stedelijke gebied Overamstel en het laaggelegen groene Amsteldorp. De Overamsteloever ten noorden van de brug is gemaakt van ruwe stortstenen, aan de zuidzijde komt een kade. De brug ligt precies op de overgang tussen deze oevertypes. Ons ontwerp haalt het uiterste uit asymmetrie en eenvoud. De uitstraling van de brug is logisch, vanzelfsprekend en bescheiden. Een eenvoudige maar krachtige lijn ontspringt vanuit het park in Overamstel, vormt een stoer scharnier aan de Overamstelzijde en verjongt tot een uiterst lichte oplegging aan de Weesperzijde.

Aan de beide oevers komen faunapassages. Onder het brugdek komen kasten voor zwaluwen en vleermuizen. Aan het landhoofd komt een tuin met bijvriendelijke beplating en een heel beplantingsplan.

Bron: Syb van Breda / Linkedin, 22 juli 2021

 

Zie ook:

Brug Kop Weespertrekvaart

 

Fragment afbeelding ontwerp Syb van Breda ©Amsterdam 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *