Supply chain issue in duurzaamheid: Karton is op – Aanbestedingsnieuws

Supply chain issue in duurzaamheid: Karton is op

Aanbestedingsnieuws berichtte al eerder over de sterk toegenomen houtprijs met alle gevolgen van dien voor de papierprijs, uitgaves en de hele boekenbranche, die toch al geplaagd werd door ontlezing en amazonisering. Via  Senefelder, dat recent een aanbesteding won voor het drukken van het weekblad van Omroep Max, vonden we terug dat de marktleider van het tijdschriftendrukken verwacht dat het voorlopig alleen maar erger zal worden.

Dat heeft volgens Senefelder te maken met de toegenomen vraag naar karton, als gevolg van de sterk toegenomen afhaal/ online bestellingen. Al vermoedt Aanbestedingsnieuws dat het in de fik steken van pallets en het gratis kopiëren bij de werkgever er ook weleens mee te maken kan hebben.

Voor papier is weinig tot zelfs geen hout nodig (als sterke concessies worden gedaan aan prijs of kwaliteit) maar hout is wel een elementair onderdeel van de papierprijs. Uit een beetje boom kun je 3000 boeken halen. Maar het hoeft niet.

Robin Post, area sales director bij UPM waarschuwde er vorige week voor, tegenover de Senefelder Misset:

Het nijpende papiertekort speelt meerdere sectoren parten. Boekenuitgevers stellen nieuwe boeken en herdrukken uit en ook de grafische industrie kan steeds moeilijker aan papier komen. Hoewel er meerdere oorzaken voor het tekort zijn aan te wijzen, is de coronacrisis toch wel de belangrijkste. “Zeker nu we allemaal weer tegelijkertijd ‘aan’ gaan”, zegt Robin.

Ook 3a3 Publishing, uitgever van Aanbestedingsnieuws heeft eveneens meerdere titels in de wachtrij en ook titels geschrapt. Het gaat dan om het literaire fonds dat on hold is.

Uitgever Ploeg: “Juridische titels hebben we helemaal geschrapt, dat is prijstechnisch een snelle winstgever, maar daarvan is al een overaanbod op de markt.  We richten ons nu echt op historische en literaire boeken waar we in geloven, met een levensduur van decennia. Leuker om te maken, maar moeilijker om te verkopen.”

©Zaz 2019

“Het heeft natuurlijk gevolgen voor de hele keten”, vervolgt Ploeg. “Wij verwachten dat ook de boekhandel hierdoor anders gaat opereren. In een grijs verleden waren juist juridische titels de winstmakers voor boekhandels. Dat is als gevolg van de digitialisering allang niet meer zo”.

Wel nog voor grotere uitgevers. Het zal nog wel even duren voor Aanbestedingsnieuws op papier gaat. Maar voor het geval het internet uitvalt, zouden we onze vaste lezers toch nog eens willen oproepen zich in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Dat kan heel simpel, met de button op de voorpagina. Je email is genoeg. We zijn geen grote uitgever met datamining ambities.”

Het geeft de redactie van Aanbestedingsnieuws te denken over de torenhoge duurzaamheidsambities die in de bouw vaak uitmonden in het gebruik van hout. Gebruik dat hout dus nou maar niet, als je niet wil dat de Cobouw op beton wordt gebeiteld. Hout in de bouw is alleen al niet duurzaam omdat het een zeer schaarse grondstof is. Papierbesparing kan niet allemaal van 3a3 Publishing komen.

Kunnen overheden niet zelf ook een enorme slag maken als het gaat om zuinig gebruik en recyclen van papier en bossen planten c.q. laten staan? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Ja. Dat kunnen ze. Gigantische hoeveelheden bossen dreigen te worden gekapt, is dat alleen vanwege de obligate afhaal en de ongeremde verpakkingsindustrie? Kunnen we dan niet beter gewoon natuurvriendelijk weer naar de winkel? Digitale abonnementen afnemen? Ambtenaren dwingen om een milieumok te kopen in plaats van dat PLA-karton? En ze een tablet geven en een paperless office in plaats van dat ze alles thuis 20x mislukt gaan printen op een deskjet? In een aanbesteding vragen om maatwerk bij verpakkingen?

Ook wordt nog steeds in bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam het oud papier niet opgehaald, ook niet de complete drukkerijen aan kartonnen dozen en pallets die ondernemers op ophaaldagen de straat op slepen. En dan, wat velen al helemaal niet willen horen, statiegeld op pallets? Dat er een project op stapel staat voor houten hoogbouw is al helemaal waanzin, en dus niet alleen vanwege de brandveiligheid. Goede voornemens te over, maar we kunnen er zelf weinig extra aan bijdragen. Aanbestedingsnieuws draait elk blaadje al om en gooit alles bji het oud papier. Zijn we de enige?

https://www.centraalbeheer.nl/zakelijk/blog/is-hoogbouw-in-hout-de-duurzame-oplossing-voor-vastgoed

Zie ook:

https://www.youtube.com/watch?v=qS0FzDNT0XY

https://senefelder.nl/papierprijzen-zullen-alleen-maar-verder-stijgen/​

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *