Strukton en TNO onderzoeken effect duurzaam asfalt – Aanbestedingsnieuws

Strukton en TNO onderzoeken effect duurzaam asfalt

Onderzoeksbureau TNO, Strukton civiel en de provincie Zuid-Holland hebben gezamenlijk innovatief asfalt met lagere rolweerstand getest. Een nieuw ontwikkeld asfaltmengsel zorgt voor 2% minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot, zo bleek na literatuurstudies, onderzoek in het lab en testen op een proefvak.

Per kilometer provinciale weg met 15.000 auto’s per dag, kan dit volgens de onderzoekers, op jaarbasis 8.000 tot 14.000 liter brandstof schelen en 22-38 ton CO2. De samenstelling van asfalt bepaalt mede hoeveel weerstand de banden van voertuigen hebben wanneer deze over de weg rijden. Een lagere rolweerstand betekent minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot.

Het onderzoek is uitgevoerd door TNO en Strukton in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland wil een bijdrage leveren aan het Nederlandse energieakkoord, waarin de doelstellingen staan voor energiereductie en het verlagen van CO2-uitstoot.

Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland, is tevreden met de resultaten: “We hebben niet alleen de ambitie de best bereikbare provincie van Nederland te zijn, maar ook om dit op een duurzame manier te bereiken. Het is daarom belangrijk te investeren in onderzoeken zoals deze.”

Uit het onderzoek blijkt dat het nieuwe asfaltmengsel een aantal positieve eigenschappen heeft. Zo verlaagt het geoptimaliseerde mengsel de rolweerstand met 10%, waardoor er per voertuig 2% minder brandstof wordt verbruikt en er 2% minder CO2 wordt uitgestoten.

Op een provinciale weg van 1 km lang scheelt dit gemiddeld zo’n 30.000 kg CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van vijf huishoudens in één jaar tijd. Voor de automobilisten levert dit een collectieve besparing van 11.000 liter brandstof per jaar. Daarnaast blijkt dat het nieuwe asfaltmengsel ook nog eens een positief effect heeft op de geluidreductie en stroefheid van het wegdek.

Bron Foto: Frank Bijleveld – Strukton Civiel / via TNO Persbericht (innovatief asfalt onder)

“De provincie overweegt om in nieuwe aanbestedingen deze functionele eigenschappen van asfalt uit te vragen”, zo bericht TNO.

Bron: TNO, 3 juli 2017

1 thought on “Strukton en TNO onderzoeken effect duurzaam asfalt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *