Spoortunnelpark Delft gegund aan Koninklijke Van Ginkel hoveniers

De ontwikkeling van een stadspark in de omgeving van het station van Delft, rondom een spoorviaduct, is gegund. Dat blijkt uit een persbericht van de winnende hovenier: Koninklijke van Ginkel. Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft heeft de opdracht voor de aanleg van Park Spoorloos verleend aan de Koninklijke Ginkel Groep. In mei start het hoveniersbedrijf met de aanleg van het park achter het monumentale stationsgebouw.

In het middendeel van de Spoorzone loopt de tunnel ten oosten van het huidige spoor, langs de voorzijde van het oude stationsgebouw. Rondom het station zijn eind 2009 alle omliggende gebouwen gesloopt. Het stationsgebouw blijft behouden. Boven op de spoortunnel wordt een langgerekt park aangelegd. Het park moet het Van Leeuwenhoekpark gaan heten en is 3,25 hectare groot, maar steeds 30 meter breed. Onderdeel van het plan is verder om een gracht terug te brengen en een eilandje, een voormalig bolwerk opnieuw aan te leggen. Daartoe worden er damwanden weggehaald. 

In hetzelfde kader is een tender uitgezet voor een kopgebouw van 8000meter bvo, die is voor 600.000 gegund aan Aannemer Smits uit Beverwijl. En eveneens is er een aanbesteding uitgezet voor een multifunctioneel gebouw. De verdere invulling van het stadspark wordt ontwikkeld in het plan Palmbout, tegelijk met de invulling van de nieuwe wijk Nieuw Delft. Palmbout is een `urban landscapes` bedrijf van landschapsarchitecten. Palmbouts is meer bekend van zijn ontwikkelingsstrategie van het voormalige marineterrein aan de Hemweg in Zaandam.

Doordat het park bovenop de verdiepte fietsenstalling bij station Delft wordt gebouwd, komt het iets verhoogd te liggen ten opzichte van de omgeving. Het park – zo’n 3.250 m2 groot – wordt ingericht met een variatie aan bomen, kleurrijke beplanting en zitgelegenheid. Ook krijgt het terras van restaurant en wijnbar Pavarotti er een plek. Deze horecagelegenheid opent later dit jaar haar deuren in het monumentale stationsgebouw.

Zie ook:

https://www.deingenieur.nl/artikel/schetsen-park-in-spoorzone-delft

https://indebuurt.nl/delft/nieuws/er-ligt-straks-een-eilandje-midden-in-de-spoorzone~43654/

https://www.ginkelgroep.nl/actueel/persbericht-aanleg-park-spoorloos-delft-start-in-mei/

Laatst geupdate op:

redactie Auteur

Geef een reactie