Spoedklus dus Belgische justitie wil niet meer aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Spoedklus dus Belgische justitie wil niet meer aanbesteden

Het dak kan er af bij het Brusselse Justitiepaleis. De plafondplaten komen er naar beneden gevallen ten gevolge van wateroverlast. Alle reden om een tijdrovende aanbesteding te omzeilen. Dat vraagt tenminste Jean de Codt, voorzitter van het Hof van Cassatie per brief aan Minister Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, en Minister Geens  van Justitie. Het Hof van Cassatie is het hoogste rechtscollege in België, vergelijkbaar met onze Hoge Raad.

De nood voor een renovatie van het gebouw is hoog. Eerder in 2017 was al sprake van ratten en exponentiële schimmeloverlast. Vorige week raakten ook 2 mensen gewond toen twee archiefkasten omvielen. Dat waren metalen archiefkasten die verankerd waren aan het plafond. Dagblad De Standaard heeft een filmpje van de wantoestanden in het interieur.

Het Paleis van Justitie is een van de meest langdurige renovaties in Belgie. Het wordt al 30 jaar gerenoveerd, tenminste aan de buitenkant en de meest recent uitgesproken verwachting is, dat dát niet voor 2040 klaar is. Alle werkzaamheden vereisen een aparte aanbesteding die 2 tot 4 jaar duurt. Daar is bovendien de steun van zowel Wallonië als Vlaanderen voor nodig, voor elke aanbesteding, zolang tenminste de federale regering van België zich het lot van het Paleis van Justitie niet aantrekt. Ook moeten de aldaar gehuisveste organisatie-onderdelen huisvesting elders vinden, waarvoor projectontwikkelaars moeten woren ingeschakeld.

©Paul Hermans, (bron wikicommons, renovatie ttv 2005)

De Codt vraagt dan ook dat de regering een conservator aanstelt die permanent in het Justitiepaleis aanwezig is en direct een beroep kan doen op een ploeg vaklui, “zonder de trage weg van een openbare aanbesteding”. Er zou maar eeen gewonde of een dode kunnen vallen.

Zie ook:

https://www.bruzz.be/videoreeks/bruzz-24-02112016/video-jouw-vraag-waarom-staat-het-justitiepaleis-al-zo-lang-de

 

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/voorzitter-hof-van-cassatie-vraagt-dat-regering-ingrijpt-om-nieuwe-instortingen-in-justitiepaleis-te-voorkomen~a8613ab1/?referer=

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *