Servische kerstboom toont blinde vlek toezicht Nederlandse inkopen – Aanbestedingsnieuws

Servische kerstboom toont blinde vlek toezicht Nederlandse inkopen

De afdeling voor publieke verlichting heeft na een aanbesteding omgerekend €83.000 betaald voor een kerstboom op het plein in Belgrado. Tientallen demonstranten zijn uitgelopen tegen de boom, die symbool staat voor de corruptie in het land. De kerstboom is daarmee de duurste kerstboom ter wereld, duurder dan die voor de St. Pieter in Rome.

De meest luxueuze kerstboom, die versierd is met goud en zilver, staat in de Verenigde Arabische Emiraten. Die kostte volgens Pistaljka, de onderzoeksjournalistieke blog die hier voor het eerst over berichtte, nog geen $10.000. De aanbesteding liep tegen de lamp doordat het Directoraat Overheidsopdrachten, dat de aanbesteding controleerde, merkte dat de aanbesteding vroeg om een leveranciersspecifiek gunningscriterium. De uitvraag van de aanbesteding vroeg om Griekse “Fotodiastasi” die alleen geleverd kunnen worden door de exclusieve importeur Keep Light. Dergelijke openbare aanbestedingen waarbij de aanbestedingsdocumenten versieringen uit de catalogus van een bepaald bedrijf gebruiken en vereisen dat de versieringen precies zo zijn, vindt het Directoraat Overheidsopdrachten regelmatig.

Wie er schande van spreekt dat Belgrado zulke dure kerstbomen inkoopt, gaat eraan voorbij dat Servië in tegenstelling tot Nederland tenminste een Directoraat Overheidsopdrachten heeft, dat openbare aanbestedingen controleert. Er is in Nederland niemand die in de gaten houdt, wat er zoal aan aanbestedingen gepubliceerd wordt. Dat bleek al toen aanbestedingsnieuws in juli 2017 (2 maanden voor RTL nieuws hetzelfde nieuwtje nog eens dunnetjes over deed) berichtte dat op TenderNed, in talloze gemeentelijke aanbestedingen de privacy van gehandicapte kinderen geschonden werd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken berichtte naar aanleiding daarvan en een publicatie van RTL 2 maanden later, dat er helemaal niemand was die toezicht hield op de publicaties van gemeenten op TenderNed. En dat zij niet wisten waarom.

We moeten het dus maar een beetje hebben van de verzamelde werken van Aanbestedingsnieuws. Erg raadzaam is dat niet. Weten wij veel hoe veel zo’n dijk zoal zou moeten kosten. Maar er zijn echt veel aanbestedingen. En met dat nieuwe Tenderned zie je ook nog eens de verantwoordelijke dienst en de sluitingsdatum niet meer in een oogopslag. Ja en of dat nou nodig is al die snelwegverbredingen, volgens ons is geen een wegverbreding nodig. Een nieuwe verbinding van Knegsel naar Steensel? Voor die 10 koeien? dat kan toch nooit accuut zijn? Of 92,5 miljoen kosten? Wij waren in elk geval niet heel verbaasd dat de Belastingdienst in 2014 maar liefst €200.000 geeft aan kerstversieringen aan de firma Donkergroen in Sneek. Die slingers en de kunstboom van vorig jaar doen het natuurlijk niet meer.

Genoeg nieuws in eigen land dus. Waarom de NOS daar dan niet over bericht was ons een raadsel. Nu blijkt echter dat 2 dagen voor de NOS hiermee kwam, CBS al zoiets dergelijks berichtte, wat leidde tot een lawine aan nieuws in andere media, van steeds dezelfde strekking.

Bron: NOS / Pistaljka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *